Buntgjelledøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Habrophlebia lauta»)
Buntgjelledøgnflue
Nomenklatur
Habrophlebia lauta
Eaton, 1884
Populærnavn
buntgjelledøgnflue[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenDøgnfluer
FamilieSpissgjelledøgnfluer
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: vann og elver
Utbredelse: Finnmark, Norge
? nordlig utbredelse

Buntgjelledøgnflue (Habrophlebia lauta) er en døgnflue som tilhører familiegruppen spissgjelledøgnfluer. Den er kun funnet i Lakselv i Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er ca. 10 millimeter lang og brunlig på farge. Framvingene er trekantet, ganske lange. Bakvingene er mye mindre, omtrent en tredjedel av framvingene, de er ganske runde i formen. Vingene holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Lengst bak på bakkroppen er det tre lange haletråder (cerci).

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Nymfene er ca. 10 millimeter lange og har en langstrakt og rund kroppsform. De har tre haletråder som er omtrent like lang som kroppen, haletrådene har korte hår både på ut- og innsiden. De har utvendige trakégjeller på bakkroppen som er fliket (mange greiner), uten en bladform, nær kroppen. Herav kommer det norske navnet, buntgjelledøgnflue.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Buntgjelledøgnflue lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. De voksne kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn. Eggene slippes av hunnen ned på vann overflaten. De synker straks til bunnen.

Buntgjelledøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Olsen KM, Andersen T, Bengtson R, Holtung H og Kjærstad G (24. november 2021). «Døgnfluer. Vurdering av buntgjelledøgnflue Habrophlebia lauta som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]