Høyrentekonto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For mange nordmenn var Postsparebankens Gullbok symbolet på en høyrentekonto. På den tiden bankbøker ble brukt til å holde rede på innskudd hadde gjerne bøkene for høyrentekontoer en spesiell farge, i dette tilfellet gull.

En høyrentekonto er en form for bankkonto beregnet på langsiktig sparing.

En høyrentekonto vil typisk ha et par prosentpoeng høyere rente enn en vanlig lønnskonto eller brukskonto. Det er ofte vanlig med en form for rentetrapp, der for eksempel kunder med innskudd under 200 000 kr får 1,25 % i rente, kunder med mellom 200 000 og 600 000 kr får 1,75 %, og kunder med over 600 000 i innskudd får 2,25 %.

Det er vanligvis grenser for antall gebyrfrie uttak i året fra høyrentekontoer, for eksempel 6 eller 12. Det er heller ikke uvanlig med rentebindingsperioder eller minimumsinnskudd.

Det er normalt ikke mulig å få tjenester slik som debetkort, sjekkhefte eller brevgiro knyttet opp imot en høyrentekonto.

En høyrentekonto bør gi kunden en høy effektiv rente, da man i dagens klima har inflasjon kombinert med en lav rente på sparekonto, noe som resulterer i negativ realrente etter skatt. Pengene kan altså tape seg i verdi ved å la de stå på en høyrentekonto med en lav rente[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Høyrentekonto | Blogg og sparetips». Samlino.no (norsk). Besøkt 28. desember 2017. [død lenke]