Høst (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Høst
OpphavKnapstad, Norge (1971)

Høst var et norsk band med base i Indre Østfold som spilte musikk i grenselandet mellom hardrock og progressiv rock. Bandet eksisterte mellom 1973 og 1978 og var et av de første rockebandene som benyttet seg av norske tekster.

Bestående av Svein Rønning (gitar), Lasse Nilsen (gitar), Knut R. Lie (trommer), Geir Jahren (vokalist) og Bernt Bodal (bass) spilte Høst inn sin første plate På sterke vinger som ble utgitt på Polygram i 1974 på seks dager. Plata ble godt mottatt. En tid etter forlot Nilsen Høst til fordel for Bazar. Da hadde allerede Rønning og Lie forlatt bandet og startet Déjà Vu. Nye medlemmer i Høst ble Willy Bendiksen (trommer), Fezza Ellingsen (gitar) og Halvdan Nedrejord (orgel), som alle tidligere hadde spilt sammen i bandet St. Helena. Denne besetningen ga i 1976 ut LP-en Hardt mot hardt som ble en kommersiell nedtur sammenlignet med forgjengeren. Der På sterke vinger hentet det meste av inspirasjonen sin fra engelsk hardrock var Hardt mot hardt langt mer avansert musikalsk og lå mye nærmere den progressive rocken.

Etter Hardt mot hardt ble Ellingsen erstattet med gitaristen fra et av Bendiksens gamle band, Flax, John Hesla, men plateselskapet satte ned foten da bandet ønsket å lage en ny plate. Som et kompromiss ble samle-LP-er Extra! Extra! gitt ut med fire nye låter i 1977. Kort tid etter skiftet bandet navn til Ice og begynte å synge på engelsk. På tross av en opptreden i NRK ble det ingen suksess og sommeren 1978 var det slutt for Høst.

Etter Høst har medlemmene gått ulike veier. Bodahl slo seg sammen med Kjell Inge Røkke for å dra til USA og slå seg opp, og er i dag mangemillionær, bosatt i USA, der han i dag er majoritetseier i American Seafoods. De andre driver fortsatt med musikk, dog først og fremst på hobbybasis. Rønning, Jahren og Lie har alle vært innom Kerrs Pink, mens Bendiksen har spilt blant annet med Road, Gry Jannicke Jarlum og Ronni Le Tekrø. Han spiller i dag i Wild Willy's Gang og er eier av utestedet Rock In i Oslo.

Etter oppløsingen har Høst hatt flere gjenforeningsturneer. Det har også blitt gitt ut en flexisingel med sangen «Stille timer» og en samleplate, Live & Unreleased, som inkluderer en radiosesjon fra 1975, fire engelskspråklige sanger fra tiden som Ice og tre sanger fra en gjenforeningsturne i 1991.

Høst spilte gjenforeningskonsert på Parkteatret i Oslo 3. desember 2006 i anledning prosjekt 101. Høst var også en av bandene på progrockfestivalen Subtacto, sommeren 2007 i Oslo. 14. august 2010 spilte to forskjellige utgaver av Høst på Rock på Torget festivalen i Bodø. Det var de to forskjellige besetningene på På sterke vinger og Hardt mot hardt som spilte sine respektive konserter.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]