Hønsestrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hønsestrikk er en form for strikking som oppstod i 1970-årene. Ordet hønsestrikk ble oppfunnet av den danske forfatteren Kirsten Hofstätter. Hun var motstander av at man ikke kunne kjøpe strikkeoppskrifter uten at man samtidig kjøpte garn. Hun var også opprørt over datidens syn på hva som var den gode smak, og at normer og trender ga så lite utløp for kreativitet. Industrifremstilte syntetiske plagg med symmetriske mønstre fikk motstand i form av hjemmestrikkede fargerike plagg i naturmaterialer. Kirsten Hofstätter var også en talskvinne for at man skulle frigjøre seg fra oppskriftene, og heller «digte og fantasere i strikketøjet».[1]

Prinsipper[rediger | rediger kilde]

Hofstätter formulerte to prinsipper for hønsestrikk:

  • Hønsestrik er et opgør med de sædvanlige strikkebøger, der altid angiver et bestemt garnfabrikat til hver opskrift!
  • Hønsestrik er et oprør mod de fastlåsende opskrifter, der ikke får strikkere til at digte og fantasere i strikketøjet![1]
Hønsestrikk

Forlaget Hønsetryk[rediger | rediger kilde]

For å inspirere andre laget hun en strikkebok, som først ble kalt Strikkemanifestet. Hun prøvde å få gitt boken ut på det venstreradikale forlaget Røde Hane, men de ville ikke gi den ut, og i stedet startet hun sitt eget forlag. Forlaget fikk først navnet Røde Høns som en ironisk «takk for sist» til Røde Hane, men endret etterhvert navnet til Hønsetryk. Den første strikkeboken fikk derfor navnet Hønsestrik. Hun ga tilsammen ut tre bøker om hønsestrikk på dansk. Etter Hønsestrik fulgte Hønsestrik 2 og 3. I 1978 kom en engelsk utgave ut; Everybody’s knitting.

Særpreg[rediger | rediger kilde]

Hønsestrikkbegrepet brukes om fargerike plagg strikket i naturmaterialer, gjerne ull, og gjerne av restegarn. De er ofte strikket på rundpinne, ettersom mange strikkere synes dét er enklere enn å strikke mønstrene også fra vrangsiden (det vil si når man vender på strikketøyet). Fargene som settes sammen er gjerne slike som tradisjonelt «ikke passer sammen». Det er ikke uvanlig å strikke inn navn, årstall eller «deviser» i plaggene. Mønstrene laget man selv, og plaggene hadde ofte border med planter, dyr og mennesker. De var symbolet på 68-generasjonens opprør mot normer, og særlig blant kvinnesakskvinnene på 70-tallet var hønsestrikk populært.

Utbredelse utenfor Danmark[rediger | rediger kilde]

Boken Hønsestrik 3 fra 1975 ble oversatt til norsk og gitt ut av Cappelen i 1976. Den inneholder enkle grunnoppskrifter på vester, skjørt og gensere. Leseren kan selv legge inn de mønstrene og fargene han eller hun ønsker. Et godt eksempel på hvordan hun oppfordrer til kreativ strikking er det Hofstätter kaller fellesstrikketøy. Et strikketøy på rundpinne som skal bli en genser på ligger øverst i garnhaugen, slik at alle som vil kan strikke litt.

Det finnes ikke engelsk oversettelse av begrepet hønsestrikk, men den amerikanske kunstneren Lisa Anne Auerbach har latt seg inspirere, og har kalt det Chicken Strikken. Ved årsskiftet 2012–2013 hadde hun en stor utstilling i Malmø kunsthall, med 25 gensere designet med inspirasjon fra hønsestrikk.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Hønsestrik: Strikke-rebel udstiller». sn.dk (dansk). 24. november 2017. Besøkt 13. august 2021. «Kirsten Hofstätter fra Espergærde startede Hønsestrik-bevægelsen. Nu viser Biblioteket på Kulturværftet hendes strik fra 70’erne. | Udstilling med hønsestrik strikket af Kirsten Hofstätter som stod bag det opgør og politiske statement, som hønsestrikbevægelsen var et udtryk for kan ses på Biblioteket Kulturværftet på 3. etage fra 20. november til 30. december 2017. (---) Hønsestrik er en betegnelse for en strikkestil, som stammer fra 1970'erne. Det begyndte som et opgør og et politisk statement: o Hønsestrik er et opgør med de sædvanlige strikkebøger, der altid angiver et bestemt garnfabrikat til hver opskrift! | o Hønsestrik er et oprør mod de fastlåsende opskrifter, der ikke får strikkere til at digte og fantasere i strikketøjet! | Kirsten Hofstätter fra Espergærde udgav flere bøger på sit eget forlag, Hønsetryk (---).» 
  2. ^ «CV». Lisa Anne Auerbach (engelsk). Besøkt 13. august 2021. 
  3. ^ «Lisa Anne Auerbach : Chicken Strikken 10.11 – 27.1 2013». Malmö Konsthall. Besøkt 13. august 2021. «Lisa Anne Auerbachs utställning på Malmö Konsthall består av 25 handstickade tröjor och kommer att bäras av Malmö Konsthalls personal under utställningsperioden.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]