Højelse kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Højelse kirke
OmrådeKøge kommune
PlasseringLille Skensved, Køge kommune
BispedømmeRoskilde stift
ProstiKøge Provsti
Byggeår1200-tallet
Endringer1300-tallet, 1400-tallet og 1500-tallet
Restaurert 1878-81
Viet tilSankt Mikael
Kirkerommet
PrekestolPrekestol fra 1595
DøpefontModerne kopi av en romansk granittfont
AlterAltertavle fra 1795 med maleri av
Frederik Storch fra 1863
Plasser225
DiverseKalkmalerier
Bruno Christensenorgel fra 1972
Votivskip
Beliggenhet
Kart
Højelse kirke
55°29′45″N 12°07′22″Ø
Højelse kirke på Commons
Det innvendige av kirken sett mot alteret med prekestolen til venstre

Højelse kirke ligger utenfor tettstedet Lille Skensved ved KøgeSjælland. Kirken ble oppført på 1200-tallet av krittstenskvadre, men bare flankemurene i skipet er bevart fra den opprinnelige kirken.

Tårnet ble føyet til i begynnelsen av 1300-tallet, overdelen ble bygget om på 1500-tallet.

På midten av 1400-tallet ble det opprinnelige koret erstattet av det nåværende langhuskoret. Samtidig ble sakristiet og utbygningen mot syd oppført. Hele bygningen ble kraftig restaurert i 1878-81.

I begynnelsen av 1300-tallet fikk skipet innbygget to krysshvelv som hviler på konsoller utformet som menneskehoder.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Fullriggeren «Ane»

Selve altertavlen er fra 1795 og maleriet er utført av Frederik Storch i 1863.[1]Det opprinnelige maleriet av Hans Hansen er hengt opp i sydkapellet .

Døpefonten er en moderne kopi av en romansk granittfont. Kirkens gamle font står i Grøndalskirken i København.

Prekestolen er fra 1595. Den har relieffigurer i fronten som forestiller Jesus og fire av apostlene; Paulus, Johannes, Peter og Jacob. Det er montert et timeglass fra 1700-tallet på prekestolen.[2]

Kirkens votivskip «Ane» er bygget i 1940 av sjømannen Ole Andersen.[3]

Orgelet er et Bruno Christensenorgel fra 1972 med 11 stemmer.[4]

Kalkmalerier[rediger | rediger kilde]

Helvetesgapet
Sankt Georg og dragen

I kirken er det kalkmalerier fra ca. 1450. De ble avdekket i 1870-årene og restaurert av Jacob Kornerup.[5] De ble gjenrestaurert i 1931. Kalkmaleriene tillegges det såkalte Højelseverkstedet som også har malt i Tybjerg kirke og Holtug kirke.

I korhvelvet sees i østkappen en nådestol med de fire evangelistsymbolene i medaljonger, vanligvis hører evngelistsymboler sammen med en Majestas. I sydkappen Samson med langt hår, han er i ferd med å rive løvens kjever fra hverandre. I vestkappen sees kongene David og Sapiens (Den vise Salomo), i nordkappen fransiskanermunken Antonius med to krykker og en rosenkrans.

I skipets første fag sees i østkappen dommedag. Den dømmende Kristus har sverd, lilje og sår. Han flankeres av Maria og Johannes Døperen som begge kneler. I hjørnene er det medaljonger med basunblåsende engler. Instrumentene går ut over medaljongenes rammer som for å understreke den manende kraften. De døde står opp av gravene, ikke som skjeletter, men med hud over knoklene. I skriftbånd står det «VENITE BENEDICTI PATRIS MEI POSSIDITE REGNUM ETERNUM» (:kom min faders velsignede, I skal eie det evige rike) «ABITE MALEDICIT IN IGNEM ETERNUM» (: gå bort, forbannede, til den evige ild). Johannes sier: «ECCE POPULUS TUUS» (: se her er ditt folk). Fra basunene lyder «SURGITE MORUI VENITE AD INDICUM» (:stå opp I døde, kom til dom).

I sydkappen fremstilles Helvetesgapet. Det rykende gapet er fylt med sjeler. En djevel kommer med to fordømte i en kurv, en kvinne kommer flyvende med en djevel på ryggen.

I vestkappen ser man Sankt Georg og dragen. Sankt Georg er i samtidens ridderrustning, det lille skjoldet med utskjæring til lansen er et turneringsskjold og ikke et kampskjold. Dragen kjemper realistisk med lansen. Til høyre sees prinsesse Kleodolinde. I nordkappen ser man Peter føre de nakne frelste inn i Himmelborgen.

I skipets andre fag fremstilles skapelsesberetningen i østkappen. Gud sitter på en regnbue med jordskiven i skjødet, flankert av solen og månen. Til venstre nedstyrtes Lucifer, nedenfor sees en svane og fisk samt landdyrene bl.a. et pelsdyr. I sydkappen ses Adams skapelse. Han føres inn i Paradisets have og blir vist Kunnskapens tre. Det er flettet risgjerde rundt haven.

I vestkappen fremstilles skapelsen av Eva og syndefallet. I nordkappen ses utdrivelsen og arbeidet. Adam og Eva drives ut av en by. Gabriel har et solid tak i Adams skulder, Adam og Eva ser forskremte ut. I den neste scenen er Adam ute på marken og graver, Eva sitter og spinner, hun setter realistisk foten på håndrokken, så den ikke faller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Niels M. Saxtorph: Jeg ser på kalkmalerier, Højelse kirke side 84–85, Politikens Forlag A/S, 1970, ISBN 87-567-1185-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]