Högholmen (Helsingfors)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korkeasaari Zoo
LandFinlands flagg Finland
Grunnlagt1889
Areal0,22 km²
Nettside
Posisjonskart
Högholmen ligger i Finland
Högholmen (Helsingfors)
Korkeasaari Zoo
Högholmen (Finland)
Kart
Korkeasaari Zoo
60°10′30″N 24°59′03″Ø

Bavianer i Högholmen
Fra bjørnegården

Högholmen (finsk Korkeasaari) er en øy på 22 hektar og en dyrepark i Helsingfors. Högholmen tilhører bydel 19 Blåbärslandet-Högholmen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Högholmen har en lang historie som rekreasjonsområde for byen; allerede i 1569 ga kong Johan III av Sverige øya til byens borgere, sammen med flere andre øyer. Øya ble brukt som beitemark og som fiskevær, senere ble også skogen utnyttet.

Under Krimkrigen (1853–56) kom Högholmen under militær kontroll, men etter en offentlig debatt ble den igjen frigitt i 1864. Det ble opprettet en skipsrute til øya, og den ble et populært utfartsmål, med paviljonger og restauranter. I 1883 ble øya utleid til et firma (Helsingin Anniskeluyhtiö) som både anla veier og oppførte flere bygninger på øya. En av bygningene var en sommerrestaurant, tegnet av Theodor Höijer. Firmaet planla også en dyrehage, og etter at bystyret i 1889 forkastet planene om dyrehage på Alphyddan ble planene for Högholmen mer konkrete.

I forbudstiden gikk virksomheten på øya dårlig, og dyreparken ble overtatt av bystyret i 1920. Ei bru mellom Blåbärslandet og Högholmen blei ferdig i 1972, og fra da av blei det mulig å ha dyreparken åpen heile vinteren. Tidligere hadde parken stengt når båttrafikken slutta om høsten.

Högholmens dyrepark[rediger | rediger kilde]

Parken har spesialisert seg på store kattedyr, og har blant anna indiske løver. Til sammen finns det rundt 200 dyrearter og meir enn 1000 plantearter. Dyreparken er delt i tre deler: Amazonia, Africasia og Borealia. Högholmen er mest kjent for sine snøleoparder, som har blitt oppfostret her siden 1976. En annen publikumsfavoritt er bavianene.

Parken har over 520 000 årlige besøkende (2006).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]