Hårstrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hårstrikk er et elastisk bånd som holder håret samlet på plass. Hårstrikk er laget av stoff som er tøyelig og formet som en liten sirkel slik at det passer til å lage ulike frisyrer og sette opp håret. Noen hårstrikk har også en metallskjøte som fester strikket sammen til en sirkel.

Historie[rediger | rediger kilde]

På 1700-tallet ble sløyfer normalt for velstående menn å ha i håret uten praktiske grunner. Etterhvert ble hårbånd brukt for praktiske grunner av kvinner, spesielt i arbeiderklassen.

Oppfinneren Thomas Hancock regnes for å være strikk-industriens far, da han introduserte elastisk strikk til verden i 1820.[1] Typen strikk som eksisterte da ble bare brukt til andre ting som sko, hansker og strømpebukser. Før hårstrikket med stoff ble oppfunnet brukte kvinner gummistrikk i håret, noe som var veldig upraktisk fordi håret satt fast i strikket og det endte med at man måtte bruke saks til å klippe det av. Gummistrikket ble ikke laget før i 1958 av oppfinneren og businessmannen Stephen Perry som produserte gummiprodukter ved vulkanisering.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Hair ties.jpg

Det er mange typer hårstrikk som blir brukt av både kvinner og menn i dag. De populære typene er hårstrikk med metallskjøte og "frottéstrikken" uten metall. Hårstrikk er tilgjenglig i mange ulike farger, tykkelser, størrelser, design og det er mange forskjellige typer. En type hårstrikk som har blitt populær i det siste blant kvinner er det såkalte "donut"-strikket. Strikket har fått navnet sitt fordi den ser ut som en smultring. Donuten brukes til å lage en oppsatt frisyre.

Referanser[rediger | rediger kilde]