Hopp til innhold

Håndkyss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den brasilianske visepresidenten José Alencar kysser ringen på hånden til kardinalen José Freire Falcão som en hilsen og et tegn på respekt og underkastelse.

Håndkyss er et kyss på en annen persons hånd. Det er et høflig ritual, en gestus for å hilse og vise respekt. Det initieres av kvinnen som holder ut sin høyre hånd med håndflaten nedover. Mannen som kysser, bukker mot den tilbudte hånden og rører den symbolsk med leppene, mens han lett holder hånden. I moderne tradisjon vil leppene normalt ikke faktisk berøre hånden. Gesten varer mindre enn et sekund.

En håndkyss kan gis av høflighet, underdanighet eller kjærlighet. Håndkysset av kjærlighet er mer enn en gest. Dersom en mann vil vise særlig respekt for en dame bøyer han kne for henne, før han kysser hånden respektfullt. I spesielt trafisjonssbundne samfunn eller familier er det fremdeles den normale form for frieri.

I mange århundrer var håndkysset, spesielt i adelige og høyborgerlige kretser, den normale måte en mann hilste en dame på. Det ble regnet som ufint å avvise en tilbudt hånd. Kvinnen som tilbyr håndkysset bør være av samme eller høyere sosial stand enn mannen.

Tradisjonen har særlig holdt seg i Østerrike, hvor den ble pleiet langt inn i det tyvende århundre og fremdeles sees ved spesielle foranstaltninger, som ved operaballet i Wien og på danseskoler, samt i enkelte samfunnskretser. Også hilsenen Küss die Hand var vanlig i Østerrike opp til ganske nylig.

Håndkysset i sin moderne form oppstod ved det spanske hoff i det 17. eller 18. århundre, og ble alminnelig i den europeiske overklasse i det 18. og 19. århundre. Gestens opprinnelse var trolig et tegn på underdanighet fra mann til mann. Mannen ville vise sin underkastelse ved å kysse den dominante personens signetring, hans tegn på autoritet. Det ble senere normalt for fyrster å la sine undersåtter hilse dem ved å kysse deres ring. Denne skikken praktiseres fremdeles ved det pavelige hoff, og er den normale måte å hilse paven på.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata