Håkon Offerdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Håkon Offerdal
Hakon Offerdal.jpg
Født31. okt. 1911Rediger på Wikidata
Død8. aug. 1943Rediger på Wikidata (31 år)
Beskjeftigelse Flyger, offiserRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Krigsmedaljen, KrigskorsetRediger på Wikidata
Håkon Offerdal, nummer tre fra høyre, med resten av mannskapet på Vingtor etter et tokt 2. mai. Med et par unntak var dette det samme mannskapet som mottok Krigskorset for et tokt til Norge senere samme måned.

Håkon Offerdal (født 31. oktober 1911 i Bergen, død 8. august 1943 i Skottland) var en norsk offiser (kapteinløytnant) og flyger, som deltok i kampene under andre verdenskrig.

Offerdal hadde utdannelse fra Sjøkrigsskolen og Marinens flyskole. Han deltok i kampene på Vestlandet i april 1940, før han 1. mai dro til Storbritannia. Han var seinere sjef for øvingene i Toronto. Deretter blei han beordra til Malta.

Offerdal kom til den nyopprettete avdelingen "Norwegian Detachment Woodhaven" på Sullom Voe i februar 1942. Avdelingen var da underlagt RAF 210 Squadron, og opererte med Catalina. Her fløy han rekognoseringstokt langs norskekysten og i området mellom Færøyene og Island, samt spesialoppdrag der norske agenter ble ilandsatt i Norge, tokt med forsyninger og utstyr, og oppdrag der agenter ble hentet ut fra Norge. Dette var spesielt risikable operasjoner, og ofte ble flyene beskutt av tyske patruljefly, fra ubåter og luftvern på land[1]. Offerdal ble etterhvert Flight Commander for 333 skvadrons B-flight, og fløy heretter Mosquito. Avdelingens første luftseier sto han selv for, da han og navigatør Jan Erling Heide, oppdaget en Dornier Do 24 utenfor Karmøy 13. juni 1943. Offerdal åpnet ild på ca. én nm avstand, og fortsatte til han var ca. 300m unna. Den tyske maskinen begynte snart å brenne og svart røyk veltet ut. Flyet ble sist sett styrtende i sjøen[1].

Offerdal og hans navigatør, kvartermester Andreas Paulsen, omkom 8. august 1943 under prøveflyging ved Leuchars flystasjon i Skottland. Flyet kolliderte med et Avro Anson-fly like ved flyplassen[1].

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Offerdal er tildelt Krigskorset med sverd, Krigsmedaljen og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Han blei, sammen med åtte andre, i statsråd 19. juni 1942, tildelt Krigskorset for sin deltakelse i en redningsoperasjon til Vestlandet for å evakuere tre menn, ei kvinne og et barn, som var i fare på grunn av operasjonen av en hemmelig radiosender.[2] Offerdal var en del av besetningen på et Catalina-fly, som bar navnet «Vingtor». Alle besetningsmedlemmene fikk sine utmerkelser overrakt av kong Haakon i London 3. juni 1942.[3]

Utmerkelser
Krigskorset med sverd stripe.svg
Krigskorset med sverd
Krigsmedaljen stripe.svg
Krigsmedaljen
Haakon VIIs 70-årsmedalje stripe.svg
Haakon VIIs 70-årsmedalje

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Meyer, Fredrik (1973). Hærens og marinens flyvåpen 1912-1945. Oslo: Gyldendal. ISBN 82-05-05608-0. OCLC 71629588. 
  2. ^ Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, s. 54.
  3. ^ Asbjørn Barlaup: «På vingene for Norge», VG, 8. februar 1947, s. 11.

Kilder[rediger | rediger kilde]