Hågahaugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hågahaugen.

Hågahaugen, også kalt for Bjørns haug, er en svensk gravhaug fra bronsealderen som ligger i Hågadalen vest for Uppsala.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Gravhaugen er ca. 7 meter høy og 45 meter i diameter og ble anlagt omkring 1000 f.Kr.. Den historisk ubekreftede kong Bjørn på Håga kan på 800-tallet e.Kr. ha hatt sin maktposisjon i nærheten av haugen og kan dermed både fått og gitt navn til haugen.

På det tidspunkt da haugen ble anlagt var stedet en utskytende odde i en vik som strakte seg nordover om nåværende Uppsala. Lengre nede langs den daværende stranden fantes en fornalderfestning som kalles for Predikstolen, og lengre opp langs stranden finnes det ytterligere gravplasser og foralderfestninger, men ingenting som kan måle seg med den monumentale Hågahaugen. Kun mindre utgravninger har vært gjort i bronsealderens bosetningsområde som inneholder flere husanlegg i stein.

Utgravningen[rediger | rediger kilde]

Gravhaugen ble gravd ut i 19021903 av Oscar Almgren og undersøkt med deltagelse av blant annet den kommende kong Gustaf VI Adolf. Haugen ble konstruert av gresstorv som ble lagt på toppen av en slags varde som ble bygget på over et kammer av trestokker som inneholdt en hul kiste av eik. Denne oppbevarte restene av en kort mann. I løpet av gravleggingen hadde det sannsynligvis blitt utført menneskeofring, noe som man antar ut ifra menneskelig beinrester hvor beinmargen var blitt fjernet.

Kisten inneholdt også rik, ubrent bronseobjekter som et bronsealdersverd, en barberhøvel, to brystnåler, et antall av tykke, forgylte knapper, to knipetenger og ulike andre objekter av bronse. De kan alle komme fra det samme verkstedet på Sjælland i nåværende Danmark.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]