Håøya (Færder)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Håøya i Nøtterøy»)
Håøya
Fra Håøya
Foto: Stig Rune Pedersen
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Håøya
59°10′45″N 10°21′20″Ø

Håøya er en øy i Færder kommune. Den ligger i Vestfjorden, vest for Nøtterøy og nord for Veierland. Fram til 1. januar 1901 tilhørte den Stokke kommune, da den ble overført til Nøtterøy kommune.

Håøya fort ble brukt til å forsvare Marinens reservehavn i Melsomvik mot svenskene i perioden før og rundt 1905. Der var det både kanoner og utlagte miner. Festningen ble også brukt som vern for norsk nøytralitet under første verdenskrig.

Den 12. april 1940 ble festningen overgitt til tyskerne, og de brukte øya til ubåteksperimenter under hele andre verdenskrig.

Øya var i noen år feriekoloni for Oslo kommune, og senere feriesenter for personell i Forsvaret. Forsvaret besluttet i 2019 å selge øya.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sommer til salgs». forsvaretsforum.no. 1. juli 2019. Besøkt 11. juni 2022. «Håøya selges til høsten. Forsvarsbygg håper å få inn mellom 75 og 100 millioner kroner. (---) En gang var dette del av Forsvarets feriesenter. Forsvaret satset på feriekoloni, velferd var viktig, og tilbudet var først og fremst rettet mot forsvarsansatte i Nord-Norge. Tanken var at de hadde for lite varme i hverdagen. Den skulle de få i Oslofjorden. Hver uke – fra mai til august, fra 70-tallet og frem til 2016 – var nærmere 80 personer på Håøya. Når de kom, sto en båt med en kanne bensin klar til hver familie. (---) – Forsvaret drev aldri feriekoloni. Det var mulig for ansatte å leie et husvære. På Håøya var praksisen loddtrekning på hvem som fikk, og ikke fikk, leie, sier kommandørkaptein Per-Thomas Bøe, talsperson i Forsvarsstaben.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nøtterøy kommune (2002). Rundt deg blåner fjorder… vakre Nøtterøy. ISBN 82-991504-2-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]