Rød panda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gyldne pandaer)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rød panda
Rød panda
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ailurus fulgens
F. Cuvier, 1825
Ailurus styani,
Ailuridae,
Ailurinae
Norsk(e) navn: rød panda,
rødpanda,
liten panda,
kattebjørn
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Underorden: Hundelignende rovpattedyr
Familie: Ailuridae
Slekt: Ailurus
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 EN-no.svg

EN — Sterkt truet[1]

Habitat: trelevende og terrestrisk, bambus- og eviggrønn skog, 2 200–4 800 moh.
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Rød panda
Underarter:

Rød panda eller rødpanda (Ailurus fulgens), også kalt kattebjørn og liten panda, er et hundelignende rovpattedyr (Caniformia) som er er endemisk for Himalaya i Asia. Arten er eneste nålevende art i slekten Ailurus, som tilhører familien Ailuridae (gyldenpandafamilien). Rødpandaen ble i 2015 (igjen) oppskalert til sterkt truetIUCNs rødliste.[1]

Biologi[rediger | rediger kilde]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hvilende rødpanda

Rød panda minner om en rød vaskebjørn. I det vestlige Himalaya veier den normalt 3,7–6,2 kg, mens den i den østlige delen gjerne veier omkring 5,4–9 kg. Kroppen er omkring 50–65 cm lang og har i tillegg en 30–50 cm lang og buskete hale med tolv røde og tolv bleke fargeringer. Haletippen er mørk rødbrun. Halen har ingen gripeevne. Hodet er rundt med forholdsvis store stående ører.

Kroppen er dekket med lange rue dekkhår, mens underullen er tett, myk og ullen. Ansiktet er hovedsakelig hvitt med tåremønstrede markeringer i mørkere rødbrunt under øynene og nedover kinnene. På kroppen er pelsen gjerne mer rød enn rødbrun, mot noe mørkere (nærmest sort) på lår og nedover beina. Sålene på føttene er dekket av tette hvite hår.

Det er ingen forskjell på hunnen og hannen, hverken i størrelse eller farge. Pandaene i Kina og Burma er imidlertid ofte noe mørkere i fargen enn de i Himalaya, spesielt i ansiktet.

Rød panda har i likhet med kjempepanda en høyst uvanlig labb, som har bidratt til det vitenskapelige navnet. Labben har en tommelfingerlignende utvekst og fem tær. Den «ekstra» tommelfingeren er fleksibel og i virkeligheten en modifisert håndleddsknokkel (sesamiodbeinet). Tommelen gjør rødpandaen i stand til å håndtere bambusskudd og løv med stor fleksibilitet.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

At den er rød, ser alle, men tilnavnet «panda» er trolig en anglifisering av de innfødtes navn på denne arten i østen – nigalya poonya («den som spiser bambus»). Dette ga den tilnavnet panda i vesten, men da kjempepandaen ble oppdaget, gled betydningen gradvis over til denne. Det var imidlertid rødpanda som først ble kalt panda.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Rødpandaen er en dyktig klatrer
Sovende rødpanda

Rødpandaer er normalt dag- og demringsaktiv. De er solitære og kommer kun sammen i paringstiden. Hannens territorium dekker gjerne flere enn én hunn. Aktivitetsnivået varierer også med årstidene.

Rødpandaer tilbringer det mest av tiden i trærne og er ypperlige klatrere. De bygger rede i trærne til å sove og hvile i. Halen brukes som balanseror under klatring i greinverket, men den står rett til værs når dyret beveger seg på bakkenivå. På bakken beveger rødpandaen seg i sakte, travende eller sprettende gange.

Når pandaen har sovet eller spist, er det vanlig at den steller seg grundig gjennom å slikke seg ren over hele kroppen. Den bruker potene på labbene til denne jobben, men ryggen må den stelle mot en trestamme eller lignende. Den er svært nøye med renholdet.

Reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Paringstiden begynner tidlig på vinteren, som regel sent i januar til tidlig i mars. Hunnen er som regel kun mottagelig i en svært kort periode, vanligvis kun i 18–24 timer. Selve paringsakten finner sted på bakken. Drektighetstiden varer i ca. 134 dager. (Den nøyaktige drektighetstiden er litt uklar; noen hevder også at den er 131–132 dager.) Det er også kjent at rødpanda har en såkalt embryonisk diapause som kan variere fra 20 (kanskje til og med fra 0) til 70 dager.

Når fødselen nærmer seg, bygger hunnen et rede av kvist, gress og løv i en hul trestamme eller en kløft i et berg. Valpene fødes i som regel i juni, men dette kan variere noe. Alle fødsler skjer om morgenen mellom fire og ni. Som regel føder hun én til fem valper, vanligvis to. Nyfødte rødpandaunger veier gjerne ca. 110–130 gram.

Mora vil være sammen med valpene 60–90 % av tiden de første dagene. Først etter en uke begynner hun å gå vekk fra redet. Valpene er stedbundet av redet i omkring 90 dager. De første gangene valpene forlater redet, skjer det om natten. Ungene er utvokste og avvennes før de er tolv måneder gamle, men blir først kjønnsmodne når de er omkring 18–20 måneder. Hunnen vil jage dem før hun kommer i ny brunst, noe hun som regel gjør årlig.

Rød panda kan bli opp mot 17,5 år når den lever vilt i naturen, men den lever sjelden mer enn 8–10 år i fangenskap. Det er kjent at rødpanda av begge kjønn kan reprodusere til de blir opp mot tolv år gamle.

Matvaner[rediger | rediger kilde]

Bambusblader er den viktigste føden

Noen hevder at så mye som 95 % av dietten består av vegetabilsk føde, men denne prosentsatsen har ikke latt seg verifisere. Viktigst er bambusløv og friske skudd av bambus, men den spiser også rhododendron, bær, frukt, sopp, egg, fugl og små pattedyr. To tredjedeler av føden består av bambus, og da kun friskt løv. Den er mest aktiv med spisingen tidlig om morgenen og i skumringen.

Siden rødpanda er et rovdyr utnytter den dårlig den vegetabilske føden den spiser, noe som fører til at den må tilbringe mye av tiden med å spise for å få nok næring. Pralad Yonzon, som studerer rødpanda i Nepal, og Ken Johnson, George Schaller og Hu Jinchu, som studerer den i Kina, har funnet ut at rødpandaen bruker ca. 13 timer daglig til å spise. Den er også svært selektiv med hensyn til dietten, og den spiser kun friske blader og nye skudd fra bambusen, i motsetning til kjempepandaen som spiser nesten hele planten. Den trenger daglig å spise ca. 30 % av kroppsvekten sin for å vedlikeholde vekten.

Den høyt spesialiserte dietten har hatt dramatiske konsekvenser for rødpandaen, fordi den inneholder lite energi og kan dårlig utnyttes: Det er estimert at rødpandaen kun utnytter ca. 25 % av energien som finnes i den bambusen den spiser. For å bøte på dette har den utviklet et ekstraordinært lavt stoffskifte. De er også i stand til midlertidig å senke stoffskiftet ytterligere over en kort periode, slik at energibehovet kan minimeres.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rød panda er utbredt i det multinasjonale området som kalles Hindu Kush-Himalaya,[2] som blant annet inkluderer deler av det nordlige India og store deler av Nepal i vest, samt provinsene Sichuan og Yunnan i Kina og det nordlige Myanmar (tidligere Burma) og Bangladesh i øst og sør.

Vestlig og østlig rødpanda regnes som ulike underarter. Brahmaputraelven på østsiden av Himalaya regnes som en slags grense mellom dem.

Hvor mange rødpandaer som finnes vilt i naturen er uklart, men i 1999 estimerte IUCN at det var færre enn 2 500 voksne individer igjen i verden. Choudhury (2001) hevdet imidlertid at den totale populasjonen var omkring 16 000–20 000 dyr.[3] Kendal et al. (2015) estimerte, at det fantes cirka 17 400–22 400 individer i Nepal, cirka 3 200–5 700 i Vest-Bengal (India), cirka 900–600 i Bhutan, cirka 5 000–2 900 i Myanmar (Burma), og cirka 13 100–8 100 i Sichuan (Kina).[2]

Habitat[rediger | rediger kilde]

Rødpanda i Zoo Schönbrunn i Wien

Habitatet er fuktig og har temperert klima. Det ligger i fjellsidene mellom ca. 2 200 og 4 800 moh, der det finnes godt med stående og nedfallen eviggrønn barskog, hule trestammer og god tilgang på frisk bambus. Gjennomsnittstemperaturen ligger omkring 10–25 °C, og nedbøren er ca. 3 500 mm årlig.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

Klassifiseringen av gyldenpandafamilien (Ailuridae) har vært både omdiskutert og vanskelig. Den har tidligere blitt regnet til ulike grupper blant rovpattedyrene (Carnivora). Nå klassifiseres familien som søster til Canidae (hundefamilien) og regnes til Caniformia (hundelignende rovpattedyr).[4] Panda og rødpanda er ikke spesielt nære slektninger, men derimot et resultat av konvergent evolusjon. Begge har utviklet seg fra kjøttetende forfedre til høyt spesialiserte bambusetere.[5]

Slekten rødpandaer (Ailurus) tilhører underfamilien Ailurinae i gyldenpandafamilien (Ailuridae), men i denne familiegruppen er alle andre underfamilier, slekter og arter for lengst utdødd. Rød panda er derfor unik på flere måter. Dens nærmeste fossile aner går til slekten Parailurus i samme underfamilie, men denne døde trolig ut for omkring 3–4 millioner år siden.

Plasseringen av rød panda innenfor systematikken har gjennom flere tiår bydd på problemer, fordi den er så forskjellig fra andre dyr. Den ble derfor lenge regnet som en del av halvbjørnfamilien (Procyonidae), på grunn av likheter i tenner, skalle, hale og endel andre morfologiske forhold. Senere studier medførte imidlertid at den ble flyttet til bjørnefamilien (Ursidae), men også dette var problematisk. Forskning med DNA viste at rød panda ikke var en riktig bjørn, men at den i bredere sammenheng hørte hjemme i en gruppen Arctoidea, under mårlignende rovpattedyr (Mustelida), sammen med blant annet halvbjørner (Procyonidae), mårfamilien (Mustelidae) og stinkdyr (Mustelidae). Den ble flyttet dit, men i ettertid har også dette vist seg problematisk.

En studie, publisert i det rennomerte vitenskapelige tidsskriftet Molecular Phylogenetics and Evolution i mars 2010, tar for seg fylogenien i Carnivora (rovpattedyr) og konkluderer med, at Ailuridae faktisk er søstergruppen til Canidae (hundefamilien). Dette følges her.[4]

Anetre[rediger | rediger kilde]

Fylogenien under viser gruppens nærmeste slektninger (slik man trodde den var fram til 2010) og er i henhold til Wesley-Hunt og Flynn (2005),[6]. Nå klassifiseres imidlertid Ailuridae som søster til Canidae (se etterkommertre under), i henhold til Agnarsson et al. (2010).[4]

   Arctoidea   
   

HemicyonidaeUrsidae
Pinnipedia

Enaliarctidae   

Phocidae   

OtariidaeOdobenidae

   Musteloidea   
   

Ailuridae   

Mephitidae   

ProcyonidaeMustelidae
Etterkommertre[rediger | rediger kilde]

Fylogeni etter Nowak 1991,[7] McKenna & Bell 1997,[8] Wang (1997)[9] og Wallace & Wang (2004),[10] med rettelser etter Agnarsson et al. (2010).[4]

Treliste
 • Caniformia (hundelignende rovpattedyr)
  • Ailuridae (gyldenpandafamilien)
   • Amphictinae (†)
   • Simocyoninae (†)
   • Ailurinae
  • Canidae (hundefamilien)

A. fulgens ble delt i to underarter av Groves (2011).[11]

Annet[rediger | rediger kilde]

På grunn av avskoging og økt menneskelig aktivitet i området er den røde pandaen en utsatt art. Også væpnede konflikter og forurensning i der den lever har ført til reduksjoner i bestanden. Den blir også tatt i ulovlig jakt med feller av og til.

Før 1994 visste man ikke nok om rødpandaens trusselbilde, men da fikk den status som sårbar på IUCNs rødliste. Statusen ble oppskalert til sterkt truet i 1996. I 2008 ble den imidlertid nedskalert til sårbar, for så å bli oppskalert igjen til sterkt truet i 2015.[1] Årsakene til at arten igjen regnes som sterkt truet er hovedsakelig tap av habitat og fragmentering av leveområdene.[1] Rød panda står også oppført på CITES Appendix I, som omhandler verdens mest truede arter.

I Norge kan man se rød panda i Kristiansand Dyrepark.

Nettleseren Mozilla Firefox er oppkalt etter rød panda (firefox er ett av synonymene for rød panda på engelsk).

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d Glatston, A., Wei, F., Than Zaw & Sherpa, A. 2015. Ailurus fulgens. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T714A45195924.
 2. ^ a b Kendal, K., Huettmann, F., Krishna Suwal, M., Regmi, G.R., Nijman, V., Nekaris, K.A.I., Sonam Tashi Lama, Thapa, A., Sharma, H.P. and Subedi, T.R. 2015. Rapid multi-nation distribution assessment of a charismatic conservation species using open access ensemble model GIS predictions: Red Panda (Ailurus fulgens) in the Hindu-Kush Himalaya region. Biological Conservation 181: 150–161.
 3. ^ Choudhury, A.U., 2001. An overview of the status and conservation of the red panda in India, with reference to its global status. Oryx 35, 250–259.
 4. ^ a b c d Ingi Agnarsson, Matjaž Kuntner, Laura J. May-Collado (2010) Dogs, cats, and kin: A molecular species-level phylogeny of Carnivora. Molecular Phylogenetics and Evolution, Volume 54, Issue 3, March 2010, Pages 726–745. doi: 10.1016/j.ympev.2009.10.033
 5. ^ Yibo Hu, Qi Wu, Shuai Ma, Tianxiao Ma, Lei Shan, Xiao Wang, Yonggang Nie, Zemin Ning, Li Yan, Yunfang Xiu, and Fuwen Wei (2017) Comparative genomics reveals convergent evolution between the bamboo-eating giant and red pandas (PDF). PNAS 2017 114: 1081-1086, doi: 10.1073/pnas.1613870114
 6. ^ Wesley-Hunt, Gina D., and John J. Flynn (2005). Phylogeny of the Carnivores. Journal of Systematic Palaeontology 3: 1-28. Besøkt 2014-08-21
 7. ^ Nowak, R. M. 1991. «Walker's Mammals of the World». Del 1. The Johns Hopkins University Press, Baltimore and London, 1991. xlviii-642-lxiii.
 8. ^ McKenna, M. C. & Bell, S. K., eds. 1997. «Classification of mammals; above the species level.» Columbia University Press, New York, 1997.
 9. ^ Wang, X. 1997. «New cranial material of Simocyon from China, and its implications for phylogenetic relationship to the Red Panda (Ailurus).» Journal of Vertebrate Paleontology: Vol. 17, #1, pp. 184-198
 10. ^ Wallace, S. C. & Wang, X. 2004. «Two new carnivores from an unusual late Tertiary forest biota in eastern North America.» Nature: Vol. 431, pp. 556-559
 11. ^ Groves, C. 2011. The taxonomy and phylogeny of the genus Ailurus. In: A.R. Glatston (ed.), Red Panda, biology and conservation of the first panda, pp. 101–124. Academic Press, London, UK. ISBN 978-1-4377-7813-7

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]