Gwathló

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gwathló eller Gråflåma er en elv fra J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard. Denne elva ligger omtrent midt i Eriador.

Det Sindarinske navnet Gwathló kommer av navnet Gwathir, som var navnet som ble gitt til elva av Númenóreanerne i det andre tidevervet. Navnet er direkte oversatt til engelsk som Shadowy River (Skyggefull elv), og dette navnet fikk den fordi elvas hele lengde renner gjennom umåtelige skogen som dekket Minhiriath mot nord og også Enedwaith mot sør. Denne elva er også en av de få elvene som også fikk et Adûnaisk navn: Agathurush.

Gwathló var bred nok tal at man kunne seile på den hele veien fra der hvor sideelven Glanduin møtte Gwathló. Gwathló oppsto der hvor elva Mitheithel eller Rimila møtte elva Glanduin, i det myrområdet som er kjent som Nîn-in-Eilph eller Svanarenn.

Da kongene av de Númenóreanske skipene krevde mer og mer skog til å bygge skipene sine satte de opp et havnefort ved Gwathló som fikk navnet Lond Daer eller Lond Daer Enedh, Stor (Middel) Havn. Derfra ble landet både mot nord og sør avskoget før det var gått alt for lang tid, og på slutten av det tredje tidevervet var det ikke mer skog igjen i dette området.

I de sener årene av det andre tidevervet og på begynnelsen av det tredje var Gwathló grensen mellom de to kongerikene Arnor og Gondor, og den store Gondorske utposten Tharbad ble bygd på det stedet hvor den store sørveien krysset elva på det eneste stedet det var mulig å krysse elva i denne delen i elva. Til tross for dette hadde Gondor trukket seg langt tilbake fra Arnors nordgrense i den senere delen av det tredje tidevervet, og Arnor ble ødelagt. Tharbad og den store broen der hadde blitt forlatt og lagt i ruiner, og elva måtte man krysses på Tharbads ruiner i et farlig vadested.