Guy Sajer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Guy Sajer er et pseudonym for Guy Mouminoux (født 13. januar 1927 i Paris), forfatter av memoarene Den glemte soldat. Siden 1946 har han også arbeidet som tegner av tegneserier under sitt egentlige navn Guy Mouminoux og pseudonymene Dimitri og Dimitri Lahache.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans far var fransk og hans mor var tysk, og «Sajer» er hans mors opprinnelige etternavn. Sajer vokste opp i Wissembourg i Alsace og hevder han ble vervet til den tyske hæren (Wehrmacht) som 16-åring under den andre verdenskrig. Han ble senere innrullert i elitedivisjonen Großdeutschland og kjempet i denne til krigens slutt. Etter krigen skrev han ned sine krigserfaringer og utga disse i boken Den glemte soldat – en dagbok fra østfonten. Det har blitt stilt spørsmålstegn ved nøyaktigheten av skildringene i, blant annet på grunn av mindre feil knyttet til beskrivelser hvordan den tyske hær var organisert, uniformsdetaljer og lignende. Men hovedinnholdet er blitt bekreftet av historikere og andre soldater som deltok i kampene som beskrives i boken. Boken er blant annet anbefalt som av det amerikanske forsvaret som en av flere bøker som bør leses for å få innblikk i krigens psykologiske effekt på soldater.

Den nederlandske filmregissøren Paul Verhoeven har diskutert med Sajer muligheten for filmatisering av Den glemte soldat.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)