Guttesopran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En guttesopran er en ung mannlig sanger som ennå ikke har gjennomgått stemmeskifte, og som synger i sopranstemmen.

Sølvguttene er en kjent guttesopran-gruppe.

Bruken av guttesopraner (og falsettsangere) har lang tradisjon i jødisk-kristen kultur, og opp til ganske ny tid var det ikke vanlig med kvinnelige korsangere i Europa.

Når gutter kommer i puberteten vil stemmen utvikle seg forskjellig fra jenters. Rett før stemmeskiftet har gutter en svært rik stemme som samtidig kan gå veldig høyt. Det er særlig gutter i denne alderen som brukes som guttesopraner i både liturgisk og sekulær musikk. I noen tilfeller kan gutter som har gjennomgått stemmeskiftet fortsatt synge i sopranstemmen i noen tid etter.

Mens utviklingen av jentestemmen til en voksen stemme foregår mer gradvis, vil stemmeskiftet hos gutter skje mer markert, som følge av at strupehodet synker. Dermed blir nye stemmeleier tilgjengelige.

I tidligere tider var guttesopraner i gjennomsnitt noe eldre enn i dag. F.eks. ble Johann Sebastian Bach ansett som en fremragende guttesopran halvveis gjennom sitt 16. år, og Ernest Lough var 16 år da det kjente opptaket av Hear My Prayer skjedde. I dag er det svært uvanlig at en gutt kan synge i sopranstemmen i den alderen. I den industrialiserte verden inntreffer puberteten noe tidligere, trolig på grunn av bedre kosthold. Sang- og stemmeteknikken har også endret seg mye i løpet av det siste århundret, slik at det er vanskeligere for gutter å synge sopran særlig lenge etter 13-14-årsalderen.