Gusty Spence

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Gusty Spence
Født28. juni 1933
Belfast
Død25. september 2011 (78 år)
Søsken Billy Spence
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Oransjeordenen

Augustus «Gusty» Spence (født 28. juni 1933 i Belfast i Nord-Irland, død 24. september 2011 samme sted) var et tidligere medlem og første leder av Ulster Volunteer Force (UVF), og en ledende lojalistisk politiker i Nord-Irland.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Spence ble født i Shankillområdet i Belfast. han var sønn av William Edward Spence, som var fra Whitehaven i England, og oppdratt i Tiger's Bay-området i det nordlige Belfast før han flyttet til Shankill. Som ung mann hadde han en rekke småjobber i området, inntil han i 1957 gikk inn i British Army, i Royal Ulster Rifles. Han var der inntil 1961, da han ble dimittert av helseårsaker.

Ulster Volunteer Force[rediger | rediger kilde]

Han kom inn i UVF ikke lenge etter grunnleggelsen i 1966, og ble valg til organisasjonens første leder. Året etter ble han dømt til livsvarig fengsel for mord, og i Maze fengsel ble han kommandant for UVF-fangene.

I 1977 brøt han med UVF, og begynte å arbeide for forsoning. Han lærte seg flytende irsk gælisk mens han satt inne, et språk som av lojalister knyttes til irsk nasjonalisme.

Politiker[rediger | rediger kilde]

I 1984 ble han løslatt, og han ble raskt et ledende medlem av Progressive Unionist Party (PUP) og en sentral person i den gryende fredsprosessen. Han ble i 1994 bedt av Combined Loyalist Military Command (CLMC) om å lese opp annonseringen av deres våpenhvile, og i tiden etter var han med på arbeidet som førte til Belfastavtalen. Spence var en av de som jobbet hardest med å få lojalister til å akseptere avtalen.

Pr. 2006 var han fortsatt medlem av PUP som samfunnsarbeider i Shankillområdet, men på grunn av høy alder ikke lenger aktiv politiker. Han sdøde i 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Roy Garland, Gusty Spence, Blackstaff Press, Belfast 2001