Gustav Brosing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gustav Brosing
Gustav Brosing mottar en utmerkelse av en buekorpsgutt.
Rettighetshaver UiB
Født6. mars 1908Rediger på Wikidata
Bergen
Død27. sep. 1966Rediger på Wikidata (58 år)
BeskjeftigelseForfatter, fotograf, journalist, kulturhistoriker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Gustav Brosing, fullt navn Gustav Olav Olai Johnsen Brosing, født 6. mars 1908 i Bergen, død 27. september 1966 var en norsk forfatter, fotograf, journalist og kulturhistoriker[1].

Hans far var Jens Tjerandsen Jens Johnsen f. 1846, mor var Hansine Pauline Johnsen f. 1870, søsken var Jenny Marie Johnsen f. 1909 og Klara Pauline Johnsen f. 1911.

Selv om han utga en rekke bøker, og også var medforfatter på andre, så er det alle fotografiene han vil være mest husket for.

Fotosamling[rediger | rediger kilde]

Han var en ivrig fotograf og fotograferte nærmest alt av hus i Bergens gater og smau på 1950-tallet og 1960-tallet i 6x6 format. Gjerne med lekende eller oppstilte barn i den typen motiv. Han satte opp kamerastativet i smauet, dukket bak kameraet og fanget miljøet tidstypisk.

Brosing etterlot seg fra Kulturhistorisk Selskap samlingen Bergensiana på over 13 000 verk som i 1967 ble gitt til Universitetsbiblioteket i Bergen. Samlingen var en blanding av egne foto og av foto han hadde samlet opp igjennom årene[2]. Rettighetshaver er Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen som mottok samlingen etter hans bortgang.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]