Gustaf Algernon Stierneld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Gustaf Algernon Stierneld (født 12. juni 1791, død 14. november 1868) var en svensk friherre, diplomat og svensk-norsk utenriksminister, i Norge mest kjent for sin befatning med Bodøsaken.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gustaf Algernon Stierneld ble født i Stockholm som sønn av Adolf Ludvig Stierneld. Fra han var 12 til han var 15 var elev ved Karolinska kollegium i Braunschweig og studerte deretter ved universitetene i Kiel, Edinburgh og Universitetet i Uppsala.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1811 ble han kanslist i inrikescivilexpeditionen og samme år andresekretær ved Kabinettet för utrikes brefväxlingen (det som senere ble utenriksdepartementet). Under det tyske felttoget tjenestegjorde han i kronprins Karl Johans kanselli og overvar konferansen i Trachenberg, forhandlingene i Frankfurt am Main og ved forhandlingene som førte frem til Kielfreden i 1814. I 1818 ble han utnevnt til Chargé d'affaires i Haag, der han var inntil 1818, da han ble utnevnt til envoyé i London. I tjenestetiden i London arbeidet han blant annet med den for Norge viktige Bodøsaken.

I 1827 ble han beordret tilbake til Stockholm og var frem til 1838 i det svenske hoffets tjeneste. I 1838 ble han utnevnt til ridder av Serafimerordenen, samme år ble han også svensk-norsk utenriksminister, men måtte avgå etter riksdagen i 1840, ble stilt for riksrett, men ble frikjent i 1842. I 1848 ble han igjen svensk-norsk utenriksminister og var i stillingen inntil 1856.

Gustaf Algernon Stierneld ble gift i 1821 med Dorotea Anna Josefina von Engeström, datter av Lars von Engeström, etter hennes død giftet han seg med Jacquette Wilhelmina Gyldenstolpe

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]