Gustaf Algernon Stierneld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustaf Algernon Stierneld
Født12. juli 1791
Død14. november 1868 (77 år)
Utdannet ved Uppsala universitet
Beskjeftigelse Politiker, diplomat
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelse Serafimerordenen

Gustaf Algernon Stierneld (født 12. juni 1791, død 14. november 1868) var en svensk friherre, diplomat og svensk-norsk utenriksminister, i Norge mest kjent for sin befatning med Bodøsaken.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gustaf Algernon Stierneld ble født i Stockholm som sønn av Adolf Ludvig Stierneld. Fra han var 12 til han var 15 var elev ved Karolinska kollegium i Braunschweig og studerte deretter ved universitetene i Kiel, Edinburgh og Universitetet i Uppsala.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1811 ble han kanslist i inrikescivilexpeditionen og samme år andresekretær ved Kabinettet för utrikes brefväxlingen (det som senere ble utenriksdepartementet). Under det tyske felttoget tjenestegjorde han i kronprins Karl Johans kanselli og overvar konferansen i Trachenberg, forhandlingene i Frankfurt am Main og ved forhandlingene som førte frem til Kielfreden i 1814. I 1818 ble han utnevnt til Chargé d'affaires i Haag, der han var inntil 1818, da han ble utnevnt til envoyé i London. I tjenestetiden i London arbeidet han blant annet med den for Norge viktige Bodøsaken.

I 1827 ble han beordret tilbake til Stockholm og var frem til 1838 i det svenske hoffets tjeneste. I 1838 ble han utnevnt til ridder av Serafimerordenen, samme år ble han også svensk-norsk utenriksminister, men måtte avgå etter riksdagen i 1840, ble stilt for riksrett, men ble frikjent i 1842. I 1848 ble han igjen svensk-norsk utenriksminister og var i stillingen inntil 1856.

Gustaf Algernon Stierneld ble gift i 1821 med Dorotea Anna Josefina von Engeström, datter av Lars von Engeström, etter hennes død giftet han seg med Jacquette Wilhelmina Gyldenstolpe

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]