Gush Shalom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gush Shalom
Stiftet1993[1]
LandIsrael
HovedkontorHolon
UtmerkelserRight Livelihood Award (2001)
Grunnlegger(e)Uri Avnery
Nettstedzope.gush-shalom.org

Gush Shalom er en aktivist-gruppe fra Israel som ble grunnlagt i 1993 og ledet av tidligere journalist Uri Avnery som tidligere var medlem av Irgun og Knesset. Den venstreorienterte organisasjonen blir beskrevet som en av Israels mest innflytelsesrike organisasjoner for fred.[2]

Gush Shalom er uavhengig av alle politiske partier og grupperinger, selv om den har medlemmer som er forbundet med flere forskjellige politiske partier i Israel.[3] Gush Shalom har uttrykt seg negativt om den israelske okkupasjonen av Vestbredden, og de påstår at hele okkupasjonen er ulovlig, og at Israel begår krigsforbrytelser på Vestbredden og Gaza på daglig basis. Organisasjonen er kraftig imot Israels langvarige blokade av befolkningen på Gazastripen. Bevegelsen støtter en tostatsløsning med utgangspunkt i landegrensene mellom Israel og Palestina fra 1967, og med Jerusalem som hovedstad i begge nasjonene.

Organisasjonen støtter også israelske soldater som nekter å tjenestegjøre i Israels forsvar på Vestbredden eller Gazastripen. Aktivister fra Gush Shalom har regelmessig konfronter israelske sikkerhetsstyrker på byggeplasser i jødiske bosetninger på Vestbredden og Gaza. Gush Shalom har blitt beskrevet som venstreorientert både i israelske og amerikanske medier. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, deriblant Amnesty International, har hyllet Gush Shalom for å forsøke å finne en varig løsning på Midtøsten-konflikten, og for å fremme fred og forståelse mellom den israelske og palestinske befolkningen.[4] Organisasjonen ble tildelt Right Livelihood Award i 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]