Gunnar Ekberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunnar Ekberg
Født4. jan. 1945Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseMilitært personell, skribent, efterretningsagent Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Gunnar Ekberg (født 1945) er en forhenværende svensk etterretningsagent som arbeidet for den militære etterretningsorganisasjonen IB. Ved den såkalte IB-affären i 1973 ble Ekberg avslørt av journalistene Peter Bratt og Jan Guillou. Gunnar Ekberg infiltrerte blant annet støttegruppen for FNL i Göteborg, i Palestinagruppene og i organisasjonen KFML.

Etter anbefaling fra PFLP i Sverige ble Ekberg sammen med andre svensker som sympatiserte med organisasjonen sendt til Jordan for enklere militær trening. Etterhvert fikk Ekberg tettere kontakt med PFLP i Libanon og dets operasjonssjef Wadi Haddad, ansvarlig for flere mediaomtalte terroraksjoner i 1960- og 1970-årene. Ifølge egne opplysninger klarte Ekberg å avverge at liv gikk tapt i en aksjon mot en ferge ved å varsle den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Høsten 2009 gav Ekberg ut boken De skall ju ändå dö om sine år i svensk etterretningstjeneste. I boken beskrev han også hvordan han hadde fått informasjon av den svenske journalisten Arne Lemberg om at Jan Guillou hadde blitt kontaktet av den sovjetiske etterretningstjenesten KGB og latt seg verve av den.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Gunnar Ekberg: De skall ju ändå dö: Tio år i svensk underrättelsetjänst, Fisher & Co, Stockholm 2009. ISBN 978-91-85183-75-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]