Gunhild (svensk dronning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruinen etter Gudhems kloster, som Gunhild ifølge legenden, dog feilaktig, skal ha grunnlagt.

Gunhild var gift med Anund Jakob og muligens med Sven Estridsen. Hennes leveår er ikke kjente, men hun ble enke og levde muligens under Emund den gamles regjeringstid på 1050-tallet. Saxo Grammaticus kaller henne iblant Guda eller Gyda.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Opplysningene om dronning Gunhild er få og motsigende; fremfor alt, så har hun ofte i historien forvekslets med sin datter Gyda, som også kalles Gunhild Anundsdotter.

Adam av Bremen melder i et skolion at hun var enke etter Anund, og at hun ikke skal forveksles med en «Gude» som ble drept av Thora.[1]

I Adams historie om Emund den gamle, og hvordan denne sente i vei Adalvard den eldre fra erkestiftet Hamburg-Bremen, fortelles også hvor de på veien hjem etter å ha passert «bergstraktene i Sverige» kom til en «helgenlik» dronning Gunhild, som ble skilt fra danenes konge ettersom de var for nær slekt, og at hun nå levde utenfor Danmark og viet seg til fromme gjerninger.[2] Dette har blitt tolket som at Anund Jakobs enke giftet om seg med Sven Estridsen, men ifølge Hans Gillingstam er dette feilaktig.[3]

Ifølge en myte skal Gunhild som enkedronning ha grunnlagt Gudhems kloster da hun returnerte til sitt gods i Västergötland fra Danmark i år 1052. Gudhem skal ha tilhørt hennes gårder. Klostret i Gudhem ble dog grunnlagt i virkeligheten hundre år senere, i år 1152. Også her har hun blitt blandet i sammen med sin datter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adam av Bremen, bok 3, skolion 66. Sid. 189
  2. ^ Adam av Bremen, bok 3, kapitel 15. Sid. 140
  3. ^ Hans Gillingstam. «Gunhild». Svenskt biografiskt lexikon. Besøkt 27. november 2012. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Adam av Bremen (1984). Historien om Hamburgstiftet och dess biskopar. Stockholm: Proprius. ISBN 91-7118-447-3.