Gulsvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
HallingportenRv7 ved Gulsvik

Gulsvik (lokal uttale: Gøsjvik, IPA: [ˈgøʂviːk]) er ei bygd og en gård i Flå kommune i Buskerud. Den ligger lengst sør i Hallingdal, ved nordenden av innsjøen Krøderen, og strekker seg fra områdene ved munningen av Hallingdalselva i nord til Sørbygdi i sørøst. Sentrum i bygda ligger ved Gulsvik stasjon. Riksvei 7 går gjennom bygda, med den spesielle tunnelen Hallingporten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gården Gulsvik var i sin tid sete for den førende slekta i søndre Hallingdal, og bonden på Gulsvik var i senmiddelalderen kongelig lendmann.[trenger referanse] Den mest kjente oppsitteren på gården i middelalderen var Sigurd Bonde, som eide store områder i mange sokn. Gulsvikslekta sies[av hvem?] å være en av de eldste og mest utbredte slektene i Buskerud, og skal være nedstammet fra en birkebeiner i tjeneste hos Kong Sverre.[trenger referanse]

Gulsvikgården var udelt til rundt 1430, da den ble delt i øvre, nedre og myljo (mellomste) Gulsvik. I løpet av de neste århundrene ble gården delt ytterligere opp.

Da det ble opprettet ferge på Krøderen for reisende til og fra Hallingdal var Gulsvik det naturlige endepunktet i nord. Endepunktet i sørenden av innsjøen var tettstedet Krøderen, hvorfra Krøderbanen fortsatte sørover til Vikersund. Snart var det grunnlag for både skysstasjon og pensjonat nær gårdene, og da Bergensbanen ble bygget ble Gulsvik stasjon lagt nær det samme stedet.