Gullivers reise til Lilleputland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gullivers reise til Lilleputland
orig. Новый Гулливер
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, filmkomedie, romanfilmatisering
Utgivelsesår1935
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde73 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiAleksandr Ptusjko[1] Rediger dette på Wikidata
ManusAleksandr Ptusjko,[1] Grigorij Rosjal[1] Rediger dette på Wikidata
Basert på
MusikkLev Sjvarts[1] Rediger dette på Wikidata
FotoNikolaj Renkov,[1] Ivan Sjkarenkov[1] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeFjodor Brest,[2] Vladimir Konstantinov,[2] Ivan Bobrov,[2] Ivan Judin[2] Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)T. Tjsaduk,[3] Bors Jevgenev,[3] Jurij Khmelnitskij,[3] Aka Neusykhin,[3] Michail Dagmarov[3] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMosfilm[1] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1935
Eksterne lenker

Gullivers reise til Lilleputland (originaltittel: Новый Гулливер) er en sovjetisk film fra 1935, regissert av Aleksandr Ptusjko.[4][5]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien, en kommunistisk gjenfortelling av romanen Gulliver's Travels skrevet av Jonathan Swift fra 1726, handler om en ung gutt som drømmer om seg selv som en versjon av Gulliver som har landet i Lilliput-staten - et område som lider under kapitalistisk ulikhet og utnyttelse. Petya Konstantinov (spilt av Vladimir Konstantinov) er medlem av en kommunistisk ungdomsorganisasjon, og sammen med flere andre ungdommer reparerer de en seilbåt med egne hender, og reiser på sommerleir. Der, i løpet av ferien, ber barna lederen lese høyt Petyas bok for dem.

Men Petya sovner under lesingen, og befinner seg plutselig i den samme historien som var beskrevet i boken. I drømmen reiser Petya med skip, men fartøyet blir angrepet av pirater. Sammen med tre fanger kjemper gutten mot sjørøvene og vinner, men skipet krasjer snart i en øy. Tenåringen kommer seg i land, men omringet og bundet av en gruppe Liliputter. Han blir lagt i søvn, med en trylledrikk. I Liliputenes parlament oppstår det diskusjoner om hva de burde gjøre med denne nye Gulliver. De tar beslutningen om å bruke Gulliver til militære formål.

Gutten blir deretter fraktet til byen ved hjelp av 15 traktorer, og en spesiell plattform. Men samtidig avholdes det et møte blant en gruppe arbeidere, som planlegger å streike allerede neste dag. Arbeiderne oppdager også Petyas notatbok, hvor han har skrevet om sine kommunistiske ideer og om fagforeninger av arbeidere som står samlet over hele verden. Politiet forsøker å forgifte Petya, men han spytter ut giften, etter å ha latt som om han var død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]