Gullhamster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gullhamster
Gullhamster
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mesocricetus auratus
Norsk(e) navn: gullhamster[1]
Hører til:
IUCNs rødliste:
sterkt truet

Gullhamster eller syrisk hamster eller syrisk gullhamster (lat. Mesocricetus auratus) er en art hamster.

Syrisk hamster er den største av de tamme hamsterartene i verden og er populær som kjæledyr.[2][3]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Gullhamster er 15–20 cm lang, er 100–150 gram og kan bli to til tre år.

Den har fleksible kinnposer som den bruker for å lagre mat som den frakter tilbake til hulen sin.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gullhamster finnes nord i Syria og sør i Tyrkia. Den ville populasjonen er synkende grunnet at de mister leveområdet sitt til menneskelig utbygning.[4]

Atferd[rediger | rediger kilde]

Gullhamster er en territoriell art som lever i et ørkenlignende landskap. Den er aktiv i skumringen og på natten, og sover på dagen mens det er større rovdyr ute.

Gullhamster er en hamstrende art som samler store mengder mat i kinnposene som den frakter tilbake til hulen sin. Der kan den lagre enorme mengder mat, som de kan bruke som forsyninger i perioder hvor det er dårligere tilgang til ny mat.

Som kjæledyr[rediger | rediger kilde]

Gullhamster er den vanligste av de 5 hamsterartene som er lov å holde i fangenskap i Norge[5], og den arten folk flest tenker på når de hører ordet hamster.[3]

Akkurat som i vill tilstand er gullhamstere i fangenskap nattaktive. De er ivrige mosjonister som trenger et løpehjul eller tilsvarende aktivisering, og kan fint bruke dette i mange timer hver natt.

Det er mulig å temme en gullhamster ved å gradvis la den bli kjent med luktene og lydene dine.[6] Men som et solitært dyr vil den aldri selv få noe positivt utbytte av håndteringen, og vil aldri ha et ønske eller behov om å få kos og oppmerksomhet.

En gullhamster i fangenskap er svært territoriell, og man må aldri ha flere gullhamstere i samme bur. Da vil det før eller siden bli konflikt, og disse kan få fatale konsekvenser.

Gullhamster i fangenskap er typisk litt større enn de i vill tilstand, og kan bli opptil 20 centimeter lang og veie mellom 175–225 gram.[3] Det er også avlet frem ulike varianter av gullhamster, blant annet en variant med lang pels.

Som forsøksdyr[rediger | rediger kilde]

Gullhamster er et nokså vanlig forsøksdyr som brukes i forskning på ulike sykdommer, inkludert kreft, luftveissykdommer, hjertesykdommer og smittsomme sykdommer.[7]

I mars 2020 fant forskere fra University of Hong Kong at gullhamster fungerte godt som en modellorganisme for å drive forskning på Covid-19.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ordbok.uib.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Artene | Norsk Hamsterklubb». norskhamsterklubb.no. Besøkt 27. oktober 2018. 
  3. ^ a b c Smith-Iversen, Nicklas (4. oktober 2021). «Hamster som kjæledyr: Alt om hold av gullhamster!». Dyreliv.no. Besøkt 30. august 2022. 
  4. ^ Kennerley, R.; Middleton, K (28. august 2019). «Mesocricetus auratus». The IUCN Red List of Threatened Species 2022. 
  5. ^ Smith-Iversen, Nicklas (4. oktober 2021). «Oversikt over de 5 ulike hamsterartene». Dyreliv.no. Besøkt 30. august 2022. 
  6. ^ Smith-Iversen, Nicklas (8. oktober 2021). «Hvordan temme en hamster». Dyreliv.no. Besøkt 30. august 2022. 
  7. ^ Valentine, Helen (1. januar 2012). «Chapter 34 - The Experimental Use of Syrian Hamsters». I Suckow, Mark A. The Laboratory Rabbit, Guinea Pig, Hamster, and Other Rodents (engelsk). Academic Press. s. 875–906. ISBN 978-0-12-380920-9. Besøkt 30. august 2022. 
  8. ^ Chan JF, Zhang AJ, Yuan S m.fl. «Simulation of the Clinical and Pathological Manifestations of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in a Golden Syrian Hamster Model: Implications for Disease Pathogenesis and Transmissibility». Clinical Infectious Diseases. Besøkt 30. august 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]