Gull som investering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gull er en investering og verdilager som har en særskilt stilling, ikke minst gjennom dets kobling til lands sentralbanker som ofte har store gullreserver. Gull finnes i flere former for investeringer, blant annet som gullbarrer, gullmynt og gullsertifikat.

Gullprisen[rediger | rediger kilde]

Guldpriset 1960-2013

Siden 1919 har korrekt internasjonal pris på gull blitt satt av London gold fixing som blir til ved en telefonkonferanse mellom de største gullhandlerne.

Faktorer som påvirker gullprisen[rediger | rediger kilde]

En bil i Manhattan som reklamer for "cash for gold"

Prisen på gull påvirkes slik som andre varer og valuta ved tilbud og etterspørsel, men også ved spekulasjon.

Sentralbanker[rediger | rediger kilde]

Det er allment akseptert at det finnes en sammenheng mellom rentenivået og gullprisen. Da rentene stiger gir det rentebaserte verdipapirer et høyere verdi enn gull, som følgelig synker. Og motsatt, da renten synker har gullprisen for vane på stige. Det finnes dog eksempler på at gullprisen har steget på tross av renteøkninger, slik som ECB's beslutning av den 7. april 2011.[1] og i India 2011 da både renten og gullprisen toppet samtidig.[2]

Ulike måter å investere i gull[rediger | rediger kilde]

Gullbarrer[rediger | rediger kilde]

En gullbarre med sertifikat

En tradisjonell måte å investere i gull på er å kjøpe gullbarrer. Normalt gjøres disse forretningene hos spesialiserte forhandere. I noen land, slik som Canada, Argentina, Østerrike og Sveits kan man dog kjøpe og selge barrer direkte i de store bankene.

Gullmynt[rediger | rediger kilde]

Gullmynt er en annen vanlig måte å eie gull. Gullmynt prises vanligvis etter deres renhet og vekt, pluss et mindre påslag basert på tilgang og etterspørsmål. Numismatiske gullmynter prises hovedsakelig etter tilbud og etterspørsel avhengig av sjeldenhet og myntens kvalitet. Den vanligste gullmynten er Krugerrand.

Gullsertifikat[rediger | rediger kilde]

Gullsertifikat er en måte å kjøpe gull på uten at gullet flyttes rent fysisk. Dette forenkler gullhandel ettersom den fysiske transport er unødvendig.[3] Gullsertifikater har sitt opphav fra 1600-tallet da gullsmeder i England og Nederland utferdiget slike for å forenkle sitt arbeid.

Gullkonto[rediger | rediger kilde]

Det finnes ulike former for "gullkonto". En av de viktigste forskjellene mellom disse er hvorvidt gullet holdes allokert eller ikke-allokert.

Skatt[rediger | rediger kilde]

I EU er handel med gullmynt og gullbarrer fritatt fra moms.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «European Central Bank Raises Interest Rates». GoldAlert.com. 7. april 2011. Arkivert fra originalen 10. april 2011. Besøkt 7. april 2011. 
  2. ^ «Gold prices hit record high on global cues». Arkivert fra originalen . 
  3. ^ «Gold Certificate». BullionVault. Arkivert fra originalen . 
Autoritetsdata