Gul sankthansmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gul sankthansmåler
Gul sankthansmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cabera exanthemata
(Scopoli, 1763)
Norsk(e) navn: gul sankthansmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Cabera
Habitat: løvskog og myrlendte områder
Utbredelse: Palearktis, nordvestre Nord-Amerika

Gul sankthansmåler (Cabera exanthemata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge er den vanlig nord til Nordland, og er også funnet i Øst-Finnmark. Den ligner på hvit sankthansmåler (Cabera pusaria), men skiller seg fra denne på at vingenes tverrbånd er brune og krumme.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 35 mm), slank måler, gråhvit, vingene med spredte, brunlige skjell. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Forvingen har tre brune, nokså sterkt bølgete, tverrbånd som danner en kurve, bakvingen har to slike tverrbånd. Larven er brun med gule flekker på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gul sankthansmåler finnes i fuktig løvskog og myrlendte områder med seljebusker. Larvene lever på osp (Populus tremula) og selje (Salix caprea). De voksne sommerfuglene flyr om natten og kommer gjerne til lys, men de blir også lett skremt opp om dagen. Flygetiden er ikke så kort som det norske navnet kan tyde på, man kan treffe på disse målerne mellom mai og august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gul sankthansmåler er en vidt utbredt arte, som finnes i praktisk talt hele den Palearktiske region bortsett fra lengst i sør. Den finnes også i Alaska og de vestlige provinsene i Canada østover til Manitoba. I Norge er den vanlig nord til Nordland, og forekommer også i Øst-Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]