Guløyet aftendøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guløyet aftendøgnflue
Nomenklatur
Procloeon bifidum
(Bengtsson, 1912)
Populærnavn
Guløyet aftendøgnflue
Hører til
små-, strøm-
  eller bekkedøgnfluer,
døgnfluer,
insekter
Økologi
Habitat: i og ved bekker, elver, innsjøer
Utbredelse: Norge,
?

Guløyet aftendøgnflue (Procloeon bifidum) er en døgnflue som tilhører familiegruppen smådøgnfluer strømdøgnfluer eller bekkedøgnfluer. Gruppens mange norske navn har oppstått på grunn av ulike norske dialekter og fra litteraturen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 6-7 millimeter lang og har en lys eller litt kremfarget oliven farge. Framvingene er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Bakvingene er tilbakedannet (mangler). Lengst bak på bakkroppen er det to haletråder (cerci).

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Nymfene er mellom 6-7 millimeter lang. Den har tre haletråder som er like lange. Haletrådene er kortere enn kroppen og med mørke ringer. Den midterste haletråden har små korte hår ut til hver side. De to ytre haletrådene har bare små korte hår på innsiden. Det er sju par små enkle bladformede runde gjeller bokover på siden av bakkroppen. Labialpalpens (de korteste og nederste «munnføttene») ytre (tredje) ledd er innoverbøyd og har et avrundet indre hjørne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Guløyet aftendøgnflue finnes i små bekker og større elver med rennende vann, men også i innsjøer. Den lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer. Eggene slippes av hunnen ned på vannoverflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever nedgravd i bunnmaterialet, i mudder og sand på bunnen. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. Men også av andre mindre dyr. I Norge har den vanligvis et nymfestadium på 1 år.

Guløyet aftendøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

De voksne kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]