Guinness rekordbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Guiness Book of Records)
Hopp til navigering Hopp til søk
Guinness rekordbok
Guinness World Records
Guinnessworldrecords.svg
Forfatter(e)Craig Glenday
Språkengelsk
Tilblivelse1955
Utgitt1956
Originalutgave10. november 1951; 66 år siden (1951-11-10)
ForlagJim Pattison Group

Guinness rekordbok er en bok som utgis årlig, og som inneholder lister over internasjonalt anerkjente rekorder. Den engelskspråklige originalutgaven het tidligere Guinness Book of Records, men har nå fått navnet Guinness World Records. Utvalget av rekorder omfatter både menneskelige prestasjoner og naturlige fenomener. Boken utgis i Norge av Schibsted Forlag og ligger som en typisk julegavebok hvert år på bestselgerlistene i desember .

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Guinness rekordbok har sitt navn etter det irske bryggeriet Guinness, som bestilte den første utgaven i 1955. Bakgrunnen for dette var en debatt som hadde foregått på bryggeriet om hvilken rovfugl som var den raskeste. Da ingen klarte å finne en bok som kunne gi et enkelt svar på det, leide ledelsen inn tvillingene Ross og Norris McWhirter, kjente britiske idrettsmenn som på den tiden jobbet som faktasjekkere i London. Overraskende for de involverte ble boken meget populær, og den ble trykket i flere opplag. Man bestemte seg raskt for å gi ut en revidert utgave i oktober hvert år, i passe tid for julesalget. McWhirter-brødrene fortsatte å gi ut denne og lignende bøker i flere år.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Mens de første utgavene hadde en overvekt av rekorder fra naturen, har senere utgaver fokusert mer på menneskelige prestasjoner. Disse går fra vanlige idrettsøvelser til mer spesialiserte interesser, som lengdekast med egg og hurtigspising av pølse med brød. De årlige utgavene inneholder bare et utvalg av den fullstendige databasen som er samlet. Utvalget skal reflektere interesser i tiden.

I de seneste utgavene har man ikke lenger akseptert nye rekorder i hurtigspising, antagelig på grunn av frykt for søksmål ettersom det er forbundet med fare å forsøke å slå de ekstreme rekordene. Det er også andre rekorder man har sluttet å ta imot nye bidrag til. En rekord som utløste en etisk debatt, var «feteste katt», som førte til at flere katteeiere overforet sine katter for å få en plass i boken. Følgen var at redaktørene sluttet å ha med denne og lignende kategorier. Andre rekorder som ofte ikke tas imot, er de knyttet til ekstremsport, spesielt fridykking hvor rekorden ligger så nær en menneskelige tålegrense at det er overhengende fare for dødsfall under nye rekordforsøk.

Boken har selv en av rekordene, ettersom det er den mest solgte bok som er underlagt vanlig opphavsrett. Guinness rekordbok er blitt solgt i mer enn 100 millioner eksemplarer, den utgis på 23 språk og i mer enn 100 land.

Suksessen har ført til at selskapet bak rekordboken også står bak andre bøker, fjernsynsserier, muséer og annet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]