Hopp til innhold

Guillaume Kigbafori Soro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guillaume Kigbafori Soro
Født8. mai 1972Rediger på Wikidata (52 år)
Diawala
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Elfenbenskystens statsminister (2007–2012)
  • Minister of Defence (2011–2012)
  • President of the National Assembly of the Ivory Coast (2012–2019) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversité Paris-VIII
Université Félix-Houphouët-Boigny[1]
PartiMouvement patriotique de Côte d'Ivoire
NasjonalitetElfenbenskysten

Guillaume Kigbafori Soro (født 8. mai 1972 i Ferkessédougou i Elfenbenskysten) har vært statsminister i Elfenbenskysten siden 4. april 2007. Før sin tjeneste som statsminister, ledet Soro den patriotiske bevegelsen i Elfenbenskysten og senere var han med i opprørsgruppen New Forces som denne gruppens generalsekretær.

Da Soro ledet opprørsgruppen patriotiske bevegelsen i Elfenbenskysten (MPCI) fra september 2002 gjorde gruppen opprør mot regjeringen til president Laurent Gbagbo. Dette utløste den ivorianske borgerkrigen.

I desember 2002 ble Soro sin gruppe MPCI slått sammen med de to andre opprørsgruppene Ivorian Popular Movement of Great West (MPIGO) og Bevegelsen for rettferdighet og fred (MJP) som sammen dannet opprørsgruppen les Forces Nouvelles de Côte d'Ivoire som også er kjent under navnet New Forces. Det var i denne gruppen at han var generalsekretær før han ble utnevnt til statsminister i den ivorianske regjeringen.

Etter en fredsavtale i januar 2003 sluttet Soro seg til regjeringen og fikk rollen som kommunikasjonsdirektør og minister i april 2003. Den 28. desember 2005 ble Soro utnevnt til minister for gjenoppbygging og reintegrering i regjeringen til statsminister Charles Konan Banny. Med denne stillingen ble han den nest høyeste medlemmet av regjeringen etter statsministeren. Han deltok imidlertid ikke på et eneste regjeringsmøte i denne stillingen før den 15. mars 2006.

Den 29. juni 2007 ble flere raketter avfyrt mot Soro sitt fly mens det sto på flyplassen i Bouaké. Rakettene førte til betydelig skade på flyet. Soro kom uskadd fra angrepet, men fire andre passasjerer skal ha blitt drept og ti skal ha blitt såret.

I juli 2023 ble en etterforskningsdommer i Paris, Frankrike utnevnt til å etterforske mordet på Ibrahima Coulibaly i april 2011, en tidligere ivoriansk opprørsleder, der Guillaume Soro antas å ha vært involvert i attentatet.[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ business.abidjan.net[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]