Gudrun Ensslin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gudrun Ensslin
Das Abonnement - A film by Ali Limonadi 2.png
Gudrun Ensslin i 1967.
Født 15. august 1940
Tyskland Bartholomä, Baden-Württemberg
Død 18. oktober 1977 (37 år)
Tyskland Stuttgart
Selvmord
Far Helmut Ensslin
Barn Felix Ensslin
Yrke Medlem av Rote Armee Fraktion
Nasjonalitet Tyskland

Gudrun Ensslin (født 15. august 1940 i Bartholomä, Baden-Württemberg, død 18. oktober 1977 i Stuttgart) var en tysk venstreekstremistisk terrorist. Hun var en av lederne og grunnleggerne av RAF.

Hun var datter av en prest fra Schwaben, studerte engelsk, tysk og pedagogikk i Tübingen og senere ved Freie Universität Berlin. Med Bernward Vesper fikk hun sønnen Felix Robert Ensslin. I likhet med Ulrike Meinhof fikk hun stipend fra Studienstiftung des deutschen Volkes.

Etter brannpåsettelsen i Frankfurter Kaufhaus og flere bankran var hun en av Tysklands mest ettersøkte terrorister. Hun ble arrestert 8. juni 1972 i Hamburg.

Gjennom en gisselaksjon ved den vesttyske ambassaden i Stockholm i 1975, samt bortføringen av arbeidsgiverpresident Hanns-Martin Schleyer og den parallelle kapringen av Landshut i 1977, forsøkte RAF og en palestinsk organisasjon å presse den tyske regjeringen til å løslate Baader, Raspe og andre terrorister fra fengsel. Regjeringen under Helmut Schmidt valgte å ikke gi etter for kravene.

Sammen med Andreas Baader og Jan-Carl Raspe begikk hun selvmord i fengselet i Stuttgart den 18. oktober 1977. Enkelte venstreorienterte har påstått at de i virkeligheten ble henrettet av myndighetene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]