Gudrun Ensslin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gudrun Ensslin
Das Abonnement - A film by Ali Limonadi 1.png
Gudrun Ensslin i 1967.
Født 15. august 1940
Tyskland Bartholomä, Baden-Württemberg
Død 18. oktober 1977 (37 år)
Tyskland Stuttgart
Selvmord
Far Helmut Ensslin
Søsken Gottfried Ensslin
Barn Felix Ensslin
Yrke Medlem av Rote Armee Fraktion
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Rote Armee Fraktion

Gudrun Ensslin (født 15. august 1940 i Bartholomä, Baden-Württemberg, død 18. oktober 1977 i Stuttgart) var en tysk venstreekstremistisk terrorist. Hun var en av lederne og grunnleggerne av RAF.

Hun var datter av en prest fra Schwaben, studerte engelsk, tysk og pedagogikk i Tübingen og senere ved Freie Universität Berlin. Med Bernward Vesper fikk hun sønnen Felix Robert Ensslin. I likhet med Ulrike Meinhof fikk hun stipend fra Studienstiftung des deutschen Volkes.

Etter brannpåsettelsen i Frankfurter Kaufhaus og flere bankran var hun en av Tysklands mest ettersøkte terrorister. Hun ble arrestert 8. juni 1972 i Hamburg.

Gjennom en gisselaksjon ved den vesttyske ambassaden i Stockholm i 1975, samt bortføringen av arbeidsgiverpresident Hanns-Martin Schleyer og den parallelle kapringen av Landshut i 1977, forsøkte RAF og en palestinsk organisasjon å presse den tyske regjeringen til å løslate Baader, Raspe og andre terrorister fra fengsel. Regjeringen under Helmut Schmidt valgte å ikke gi etter for kravene.

Sammen med Andreas Baader og Jan-Carl Raspe begikk hun selvmord i fengselet i Stuttgart den 18. oktober 1977. Enkelte venstreorienterte har påstått at de i virkeligheten ble henrettet av myndighetene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]