Hopp til innhold

Gudea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gudea
Statue av Gudea fra Girsu, 2100-tallet f.Kr. Eies av Louvre.
Født22. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død22. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Ensí Rediger på Wikidata
NasjonalitetLagasj

Gudea var en fyrste i bystaten Lagasj i Sumer. I henhold til en kronologi var han samtidig og en undersått av Ur-Nammu, stamfaren til det tredje dynastiet i Ur (2112-2004 f.Kr.).

Tekstene om Gudea er blant de lengste og mest komplette litterære tekstene som er kjent på sumerisk. Han fremstilles både i tekstene og på statuene av ham først og fremst som en from prestekonge, men tekstene omtaler også utenrikspolitikk med kriger og handel. Det meste av teksten skildrer imidlertid tempelbygging til Ningirsus ære. Teksten «Gudeas drøm» finnes i to deler, på hver sin skriftsylinder. Den første delen handler om at Enlil bestemmer at et tempel skal bygges og at Ningirsu sender Gudea et budskap i en drøm. Gudea besøker flere tempel for å lære og for å få drømmen tolket. Etterhvert får han også flere instruksjoner fra Ningirsu. Den andre delen skildrer ferdigstillelsen av tempelet, og hvordan gudene flytter inn.

Gudea er kjent fra en rekke steinstatuer som alle viser ham sittende eller stående. Statuene har innskrift på sumerisk. De fleste finnes i dag bevart i Louvre.

Tekster på norsk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]