Guayana Esequiba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guayana Esequiba
LandGuyanas flagg Guyana
Oppkalt etterGuyanas
Areal159 542 km²
Befolkning128 000 (2012)
Bef.tetthet0,8 innb./km²
Kart
Guayana Esequiba
6°18′N 59°42′V

Guayana Esequiba er et område i Guyana som Venezuela gjør krav på. Navnet Guayana Esequiba anvendes kun av Venezuela. Guayana Esequiba består av seks administrative regioner i Guyana: Barima-Waini, Cuyuni-Mazaruni, Pomeroon-Supernaam, Potaro-Siparuni, Øvre Takutu-Øvre Essequibo og Essequiboøyene-Vestdemerara. Arealet er på 159.500 km².

De spanske myndigheter gjorde første gang krav på området i en rapport datert 10. juli 1788. I 1840 gjorde Venezuela krav på hele Guyana vest for Essequibo, noe som tilsvarer 62 % av Guyana. Storbritannia og Venezuela hadde stridigheter om grensa mellom de, dengang det het Britisk Guyana, og Venezuela i det meste av det 19. århundre. 21. februar 1881 foreslo Venezuela i en note til lord Grenville, den daværende britiske utenriksminister, ei grense startende ved et punkt en mil nord for Moruka gående derfra vestpå til 60. meridian og derfra sørpå langs meridianen. Dette ville ha gjort Barimi-distriktet venezuelansk. Venezuelas regjering modifiserte sine krav over området vest for Essequibo og krevde at grensa skulle gå fra Morukas munning sørpå til Cuyuni tett ved hvor den møter Mazaruni og derfra langs østsiden av Essequibo til den brasilianske grense. Storbritannia og Venezuela aksepterte forslaget i 1899.

Venezuela reiste formelt spørsmålet igjen i 1962, fire år før Guyanas uavhengighet fra Storbritannia. Ved et møte i Genève i 1966 ble de to landene enige om å innhente rådgivning fra en representant fra FNs generalsekretær om måter å avgjøre spørsmålet på fredelig vis. Diplomatiske kontakter mellom de to landene og generalsekretærens representant eksisterer fortsatt.

Venezuelanske kart har siden 1970 angitt hele området på østbredden av Essequibo, samt øyene i elva som venezuelansk område.