Grytøya-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grytøya-ulykken
TWINOTTER JARLSBERG 2007.jpg
Luftfartsulykke
ÅrsakKontrollert flyvning inn i terreng
UlykkesstedGrytøya
Dato11. juli 1972
LandNorge
Passasjerer14
Mannskap3
Omkomne17
Overlevende0
Luftfartøy
FlytypeDe Havilland Canada DHC-6 Twin Otter
OperatørLuftforsvaret
Registreringsnummer67-056
Tok av fraBardufoss lufthavn
Bestemmelses-
sted
Stokmarknes lufthavn, Skagen
Omkomne17
Overlevende0

Grytøy-ulykken
68°57′40″N 16°24′19″Ø

Grytøya-ulykken var en flyulykke som inntraff den 11. juli 1972 da et militært DHC-6 Twin Otter-fly med kjennetegnet «67-056» på tur fra Bardufoss på den såkalte «Finnmarksruta», kolliderte med fjellsiden om lag 20 meter fra toppen av fjelltoppen Litjetussen på Grytøya ved Harstad. Det var 17 personer ombord i flyet, derav flere barn. Alle omkom.

Ved Bardufoss ble piloten tilrådd å skjære av utenfor Stokmarknes lufthavn, Skagen på grunn av dårlig vær, og i stedet fortsette rett til Bodø lufthavn. Flyet fortsatte likevel til Skagen. Under stigning traff flyet Lille Tussen.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Det kom frem i ettertid at piloten hadde hatt utilstrekkelig hvile etter en fest natten før. I tillegg var alkoholkonsentrasjonen i blodet for høy (1,0 – 1,5 ‰). Den 5. mai 2005 ble den militære havarirapporten frigitt etter krav fra de pårørende. Der fremkom det at flykapteinen på ulykkesflyet skal ha vært sjefen for 719 skvadron ved Bodø hovedflystasjon. Han var også blant offiserene som fløy den militære charterruten mellom Bodø og Tromsø.

I Luftforsvaret skal det etter at ulykken inntraff ha vært alminnelig kjent at flykapteinen var alkoholpåvirket da flyet tok av ulykkesdagen, siden flykapteinen skal ha festet hele natten før han satte seg ved spaken i ulykkesflyet, men dette ble holdt internt, slik det var vanlig under den kalde krigen. Vedkommende hadde store alkoholproblemer og var en tid også tatt ut av tjeneste som flyver.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «I den avgraderte havarirapporten gikk det fram at pilotens alkoholproblemer hadde vært kjent i en årrekke – og at de var rapportert i tjenesteuttalelsene hans og helt opp på generalsnivå i Luftforsvaret. På et tidspunkt ble piloten nektet å fly på grunn av alkoholproblemene, men han ble senere tatt til nåde.», fra «Beklager skandaleflyging etter 40 år», artikkel fra nettsidene til nrk.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]