Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre (GRAPO) en spanskmaoistisk organisasjon som ble etablert i 1975. gruppens mål er å styrte den spanske staten og danne en spansk marxist-leninistisk republikansk stat som er basert på det maoistiske Kina.

De er sterkt imot Spanias medlemskap i NATO og deres retorikk er ekstremt anti-amerikansk. Gruppen var ganske aktiv på slutten av 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet, og har i dag et synkende medlemstall, de mangler pengedonasjoner og flere av de øverste medlemmene er arrestert.

Ifølge spanske myndigheter ble GRAPO oppløst etter at seks av medlemmene ble arrestert i juni 2007, men formelt har gruppen enda ikke annonsert sin oppløsning. GRAPO står oppført på EU sin liste over terrororganisasjoner.


Selv om GRAPO økte sin terrorvirksomhet fra 1979 og utover nådde de ikke frem med noen av sine mål, og den offentlige sympatien de i begynnelsen fikk fra venstreorienterte kretser avtok på 1980-tallet og ble aldri sett på som noen heroisk revolusjonær gruppe. GRAPO har i dag et ekstremt lavt nivå av folkelig støtte.

I 1984 vedtok spanske myndigheter en ny anti-terrorlov som var inspirert av den italienske modellen og som muliggjorde i større grad at politiet kunne slå til mot GRAPO. Gruppen brukte for det meste mobile kommandosoldater, som jobbet meget hurtig og enklere kunne forsvinne etter at det var ferdig med en jobb, og de ble dermed vanskeligere å spore opp.


Siden starten i 1975 og til dags dato er gruppen mistenkt for å ha drept 84 mennesker, de fleste av disse var politimenn, militært personell og dommere og resten av dem var sivile. De drepte døde enten i bombeangrep eller under skyteepisoder.

GRAPOs leder Manuel Perez Martinez 'Arenas' ble dømt i en fransk domstol i 2000 for kriminell sammensvergelse med terrorisme som hensikt. Den spanske staten har utstedt en forespørsel om at han umiddelbart skal utleverer fra Frankrike til Spania. GRAPO har ikke offentliggjort navnet på hans etterfølger.