Grunnskole i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Grunnskole er en betegnelse for den obligatoriske, 10-årige skolegangen for barn i alderen fra 6 til 16 år i Norge. Grunnskolen omfatter alle barne- og ungdomsskolene i landet. Grunnskole-utdanningen reguleres av Opplæringslova. Kommunene har ansvaret for driften av de offentlige grunnskolene, mens private driver de såkalte friskolene, det vil si private, statsstøttede grunnskoler og videregående skoler med egenbetaling.

Grunnskolen omfatter barneskolen, som har 1. til 7. klassetrinn fordelt på småskoletrinnet (1.-4.) og mellomtrinnet (5.-7.), samt ungdomsskolen (ungdomstrinnet) som har 8. til 10. klassetrinn. I de siste årene har det blitt mer vanlig med såkalte 1-10 skoler. En rekke nye skoler bygges nå med en samlokalisering av alle trinn fra 1. til 10. klasse og med en felles rektor og lærerstab.

Grunnskole-avgangsprøver tas oftest ved slutten av 10. skoleår men kan tas hvor tidlig som helst så lenge eleven er fritatt fra videre opplæring i grunnskolens pensum i faget.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den niårige grunnskolen ble innført i Norge i 1969. Den erstattet da den syvårige folkeskolen samt skolene på nivået mellom folkeskolen og gymnaset, dvs. realskolen (som kvalifiserte til gymnaset) og framhaldsskolen (som ikke kvalifiserte til gymnaset, men var et mindre teoretisk alternativ til realskolen).

I 1997 ble det innført skolestart i Norge for barn det året de fyller seks år. Samtidig ble grunnskolen tiårig. Tidligere begynte elevene på første trinn ett år seinere, det vil si som 7-åringer, og barneskolen omfattet derfor 1. til 6. trinn og ungdomsskolen 7. til 9. I forbindelse med Reform 97 hoppet alle elever i skolen over et år; hvis de gikk i 5. trinn før reformen gikk de i 7. trinn året etter. Alle skoleelever som begynte på første trinn fra 1988 til 1996 hoppet over et år. 1. trinn før 1997 tilsvarer 2. trinn etter 1997.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]