Grisetskolten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grisetskolten
Andre navnGridsetskolten
Høyde 1 066 moh.[1]
Primærfaktor 276 m
LandNorge
FylkeMøre og Romsdal
Kommune(r)Rauma
OmrådeRomsdal
Kartblad1320 III «Åndalsnes»
Posisjonskart
Grisetskolten ligger i Møre og Romsdal
Grisetskolten
Grisetskolten
Grisetskolten (Møre og Romsdal)
Kart
Grisetskolten
62°31′21″N 7°35′12″Ø
UTM-koord.32V 427242 6933193

Grisetskolten[2] (også skrevet Gridsetskolten) er et fjell i Innfjorden i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Fjellet har en høyde på 1 066 meter over havet.

Grisetskolten ligger ytterst og på østsiden av Innfjorden og er en markant fjelltopp. Fjellet går bratt opp fra sjøen, gjennom en skogkledd li. Terrenget er vanskelig med mye blokkstein som har rast ned fra den bratte toppen.

Ras[rediger | rediger kilde]

Europavei 136 (daværende europavei 69) gikk tidligere langs sjøkanten. Veistrekningen var utsatt for steinsprang og ras fra den bratte fjellsiden. I 1989 gikk et stort stein og jordras som stengte veien. En personbil ble tatt av raset og bilføreren omkom. Det ble laget midlertidige fergekaier på Grisetstranda i Innfjorden og på Øran ved Åndalsnes. Veien ble aldri åpnet igjen og i 1991 ble Innfjordtunnelen mellom Innfjorden og Veblungsnes åpnet.

Basehopp[rediger | rediger kilde]

Grisetskolten er et populært utsprangsted for basehoppere. Sommeren 2008, samtidig med Norsk Fjellfestival, ble World BASE Race arrangert for første gang i Innfjorden.[3] Basehoppere fra flere steder i verden konkurrerte i hopp fra Gridsetskolten.

Turbeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Stien starter øverst i boligfeltet på Grisetstranda og følger en skogsbilvei et stykke. Videre er det fin sti gjennom skogen til platået over tregrensen. Stien fortsetter mot nord, skrått oppover uren til like nedenfor toppen. En tur tar fort fire timer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grisetskolten på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Grisetskolten». Faktaark. Kartverket. Besøkt 9. mars 2017. 
  3. ^ Smisethjell, Lars (5. mars 2008). «World BASE Race fra Gridsetskolten». andalsnes-avis.no. Åndalsnes Avis. Arkivert fra originalen 6. mars 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]