Gripopterygidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gripopterygidae
Gripopterygidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gripopterygidae
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: ca. 280
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: Australia, New Zealand, Sør-Amerika
Delgrupper:

Gripopterygidae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve). Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (5–25 mm) steinfluer, hunnene større enn hannene. Forvingen har uregelmessige tverr-årer i den ytre havldelen, medialåren er gaffeldelt, det finnes tre analårer, de to fremste av disse er forbundet med en kraftig tverr-åre. Noen er kortvingede eller helt vingeløse. Nymfene er 5–20 mm lange når de er fullvoksne. De to haletrådene er vanligvis lange, mellom dem sitter en dusk av trådformede gjeller som kan trekkes nesten helt inn i bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne familien, som er den dominerende steinflue-gruppen på den sørlige halvkulen, kan finnes i mange ulike ferskvanns-miljøer. Nymfene er stort sett planteetere eller leevr av dødt organisk materiale, men store nymfer av slektene Eunotoperla og Illiesoperla er rovdyr. De voksne insektene klekkes gjerne synkronisert om kvelden og kryper opp på steiner, stokker og lignende. De har blitt sett spisende på bark og på lav.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Søstergruppen til Gripopterygidae er familien Austroperlidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]