Grimstad gamlehjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Grimstad gamlehjem ble opprettet året 1911 i Grimstad. Allerede i 1906 ble Foreningen til indtægt for et vordende gamlehjem stiftet, og denne samlet inn penger for byggingen av gamlehjemmet. I 1909 fikk foreningen kr. 3 000 fra Skomaker Chr. Simonens legat tildelt av Grimstad fattigstyre. Med disse midlernediverse større og mindre pengegaver og et lån på 4000 kroner fra Grimstad sparebank var det mulig å opprette Grimstad gamlehjem.

Gamlehjemmet ble bygget på en større gård på Biodden ved Grosfjorden og kunne innvies den 18. juni 1911. Eier av hjemmet var Gamlehjemsforeningen som også valgte 4 av de 5 styremedlemmene. Femte medlem ble valgt av Grimstad formannskap.

Formål[rediger | rediger kilde]

Målet for Gamlehjemmet var å gi mindre bemidlete og ubemidlete kvinner og menn et hyggelig hjem der de kunne ha et sorgfritt opphold med godt stell og pleie. På gamlehjemmet bodde mellom 14 og 20 pensjonister. Betalingen skulle være så lav som mulig og varierte etter omstendighetene.

Kommunal overtakelse[rediger | rediger kilde]

Gamlehjemsforeningen drev hjemmet frem til 1979. Etter 68 år så foreningen seg ikke lenger i stand til å drive et gamlehjem i en den gamle bygningen i forhold til moderne standarder. Driften av Grimstad gamlehjem ble overtatt av Grimstad kommune i 1979. Ved overdragelsen ble foreningsarkivet bestående av regnskaper og protokoller overdratt til Aust-Agder kulturhistoriske senter.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Grimstad gamlehjem befinner seg på Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Arkivet spenner seg fra innvielsesåret, 1911, og frem til 1979, da kommunen overtok driften av hjemmet. Arkivet inneholder møtebøker og regnskapsmateriale.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Grimstad bys historie. Paa kommunal foranstaltning utg. ved en komité. 1927

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]