Grigoris Lambrakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Grigoris Lambrakis (gresk: Γρηγόρης Λαμπράκης; født 3. april 1912 i Kerasitsa i Arkadia, død 27. mai 1963 i Thessaloniki) var en gresk politiker, lege, friidrettsutøver, og medlem av medisinsk fakultet ved Universitetet i Athen. Han ble valgt inn i det greske parlamentet i den greske lovgivende valget i 1961.

Lambrakis var en stor idrettsmann gjennom hele livet sitt. Han holdt den greske rekorden i lengdehopp fra 1936 til 1959. Han vant også flere gull og sølv under Balkanlekene, som fant sted hvert år, mellom konkurrenter fra landene Hellas, Jugoslavia, Bulgaria, Romania og Tyrkia. Under aksemaktenes tre år lange okkupasjon av Hellas under den andre verdenskrig, deltok Lambrakis aktivt innen den greske motstandsbevegelsen gjennom det meste av verdenskrigen.

Etter at den andre verdenskrig var over fullførte Lambrakis sine medisinske studier og jobbet samtidig som lektor ved det greske Institutt for gynekologi. Han fortsatte å hjelpe den fattige greske befolkningen ved å kjøpe opp en liten privat klinikk for pasienter som ikke var i stand til å ha råd til medisinsk behandling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]