Grevskapet Kladsko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Våpenet til grevene av Kladsko/Glatz
Beliggenheten til grevskapet Kladsko i Det hellige romerske rike av den tyske nasjon

Grevskapet Kladsko (tsjekkisk), Glatz (tysk) eller Kłodzko (polsk) var et grevskap i det nåværende sydvestlige Polen. Det tilsvarer omtrent dagens powiat Kłodzki og har navnet etter landskapets forvaltningssete Kladsko/Glatz/Kłodzko.

Landskapet utgjorde en viktig forbindelse mellom Schlesien (Śląsk) i nord og Böhmen (Čechy) i sør. Geografisk hører landskapet til Schlesien, siden elven Nysa Kłodzka er en bielv til Oder (Odra), men har politisk vært en böhmisk besittelse minst siden 900-tallet. Da keiser Lothar III av Det tysk-romerske rike fastsatte grensen mellom Böhmen og Schlesien i 1137, ble Kladskos tilhørighet til Böhmen bekreftet.

Fra 1200-tallet begynte innvandringen av tyskspråklige bosettere. Landskapet var opprinnelig et borggrevskap, men ble i 1459 opphøyet til riksgrevskap.

I løpet av de schlesiske kriger ble grevskapet Kladsko okkupert av Preussen i 1742 og offisielt innlemmet i den prøyssiske provinsen Schlesien i 1763. 1818 ble grevskapet opphevet som administrativ enhet. Sammen med Schlesien tilfalt området i 1945 Polen.