Greensted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Greensted
Greensted
Kirken i Greensted er antatt å være den eldste trekirke i verden, foto januar 2007
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Epping Forest
Admin. grevskap:Essex
Seremon. grevskap:Essex
StatusLandsby (village)
Retningsnummer01277

Greensted
51°42′11″N 0°13′37″Ø

Greensted (tidligere kjent som Greensted-juxta-Ongar) er en liten landsby i Essex, England. Den ligger ved A414, ikke langt fra Chipping Ongar.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det gamle navnet på landsbyen, Greensted-juxta-Ongar («Greensted inntil Ongar») brukes nå sjelden. Unntaket er i forbindelse med omtale av den berømte landsbykirken (se nedenfor). Greensted er av angelsaksisk opprinnelige, og betyr rett og slett «grønt sted». Navnet er også i bruk som etternavn i England, og regnes som en direkte parallell til det danske etternavnet Grønstad – stedet ligger helt i utkanten av Danelagen.

Navnet er beskrivende, da landsbyen ligger i en stor, naturlig lysning i Epping Forest. Dette var et naturlig sted å legge en bosetning langs veien gjennom skogen. Ongarveien, som går rett forbi, er blant annet kjent som en pilegrimsrute til Canterbury, og er nevnt i Canterbury-fortellingene. Det finnes flere lokale minner om pilegrimsfarten.

Landsbyen er lite forandret siden angelsaksisk tid, og Greensted regnes derfor som et historisk viktig sted. Det er også sterke bånd til sankt Edmund martyren, som var konge av East Anglia.

Landsbykirken[rediger | rediger kilde]

Greensted Church, også kjent som The St. Andrew Church, Greensted-juxta-On, blir av mange regnet som verdens eldste trekirke, selv om den ikke er like gammel som mange har trodd. Den stammer enten fra midten av 800-tallet,[1] eller fra 1000-tallet og er det eneste eksempel på en angelsaksisk trekirke som er bevart, og den er fortsatt i bruk.[2][3]

Kirken var motiv på et britisk frimerke som ble utstedt i april 1972.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Historic England. «Details from image database (117767)» Arkivert 8. mars 2016 hos Wayback Machine., Images of England.
  2. ^ Frewins, Clive (2005): The Church Explorer's Handbook. Canterbury Press Ltd, ISBN 1-85311-622-X, s. 16.
  3. ^ Tree-ring analysis of timbers from the stave church at Greensted, Essex Arkivert 8. mai 2016 hos Wayback Machine. (PDF), Ancient Monuments Laboratory Report 14/96
  4. ^ Stanley Gibbons Stamp Catalogue (1982), Part 1: British Commonwealth. London: Stanley Gibbons Publications Ltd., s. GB 24.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]