Greensted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Greensted
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Epping Forest
Admin. grevskap: Essex
Seremon. grevskap: Essex
Status Landsby (village)
Befolkning ? (-)

Greensted (tidligere kjent som Greensted-juxta-Ongar) er en liten landsby i Essex, England. Den ligger ved A414, ikke langt fra Chipping Ongar.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det gamle navnet på landsbyen, Greensted-juxta-Ongar («Greensted inntil Ongar») brukes nå sjelden. Unntaket er i forbindelse med omtale av den berømte landsbykirken (se nedenfor). Greensted er av angelsaksisk opprinnelige, og betyr rett og slett «grønt sted». Navnet er også i bruk som etternavn i England, og regnes som en direkte parallell til det danske etternavnet Grønstad – stedet ligger helt i utkanten av Danelagen.

Navnet er beskrivende, da landsbyen ligger i en stor, naturlig lysning i Epping Forest. Dette var et naturlig sted å legge en bosetning langs veien gjennom skogen. Ongarveien, som går rett forbi, er blant annet kjent som en pilegrimsrute til Canterbury, og er nevnt i Canterbury-fortellingene. Det finnes flere lokale minner om pilegrimsfarten.

Landsbyen er lite forandret siden saksisk tid, og Greensted regnes derfor som et historisk viktig sted. Det er også sterke bånd til St. Edmund, som var konge av East Anglia.

Landsbykirken[rediger | rediger kilde]

Greensted Church, også kjent som The St. Andrew Church, Greensted-juxta-On, blir av mange regnet som verdens eldste trekirke, selv om den ikke er like gammel som mange har trodd. Den stammer fra 1000-tallet og er det eneste eksempel på en saksisk trekirke som er bevart, og den er fortsatt i bruk.