Greenland Connect

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landterminalen på Island

Greenland Connect er en  sjøkabel som samtidig forbinder Grønland med Canada og Island, og dermed også Europa.[1] Kabelen har en Kapasitet på opp til 96 forskjellige frekvenser, hver med 10 Gbit/s datahastighet. Den ble satt i drift 30. mars 2009.[2]

Kabelens landterminaler ligger i

Kabelens operatør er Tele Greenland, det statlige grønlandske telefonselskapet. Mellom Grønland og Canada ble den lagt ut av skipene «Maersk Responder» og «Blue Castor», den nådde Trinity Bay i juli 2008. Mellom Island og Grønland ble den lagt ut av skipene «Ile de Sein» og «Ile de Brehat». Opprettelsen av den 5000 km lange kabelverbindelsen kostet rundt 90 millioner euro.

2016 skal en kabel legges mellom Nuuk og Aasiaat, med landterminaler i Maniitsoq og Sisimiut. En videre forbindelse til Qasigiannguit og Ilulissat i Diskobukta var planlagt, men ble vurdert som umulig på grunn av isfjell som ofte grunnstøter og dermed blokkerer potensielle landterminaler.[3]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Før kabelen ble lagt hadde Grønland teleforbindelse via en satellitt- og radiolinjeforbindelse over 2000 km fra fjellene ovenfor kysten. Også internettrafikken brukte denne forbindelsen. Det statlige selskapet Tele Greenland hadde etterhvert forbundet alle bosetninger med mer enn 50 innbyggere med et nytt kommunikasjonsnett, mobilmaster i kyststedene inklusive (på grunn av permafrosten blir fjernforbindelser prinsipielt ikke realisert med kabel, men med radiolinjer). Samtidig ble det innrettet informasjonsportaler av det lokale helsevesenet og for landbruket – noe som politisk blir sett som en forutsetning for Grønlands uavhengighet fra det danske protektoratet i og med at forvaltningen nytter internetts muligheter. Kommunikasjonen ut av landet var utilstrekkelig fordi iternettrafikken fordoblet seg hvert år de siste årene. Den nye sjøkabelen har imidlertid en kapasitet som rekker langt ut over det som Grønland selv trenger (7000 ganger så høy kapasitet som den gamle forbindelsen). Man håper å kunne selge overskuddskapasiteten for forbindelsen mellom Nord-Amerika og Europa.

3. mai 2013 skjedde et kabelbrudd mellom Milton und Nuuk.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kart over Greenland Connect fra Tele Greenland Arkivert 2. februar 2015 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Innbydelse til informasjonsmøte 2. april 2009 (Inutek)» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 16. april 2016. Besøkt 5. april 2016. 
  3. ^ «Greenland Connect Nord - søkabel til Qasigiannguit». Tele-Post. Post-Tele. Arkivert fra originalen 24. januar 2016. Besøkt 7. oktober 2015. 
  4. ^ Du slipper nådigt fra nyt søkabelbrud Søren Duran Duus, Sermitsiaq AG, 3. mai 2013

Kilder[rediger | rediger kilde]