Stor-Manchester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Greater Manchester)
Hopp til: navigasjon, søk

Stor-Manchester

EnglandGreaterManchester.png
Vist i England

Status: Seremonielt og administrativt grevskap (uten grevskapsråd)
Region: Nordvest-England
Adm. senter: -
Areal:
-Totalt:

1276 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

2 513 468 (2002)
1970/km²
ISO 3166-2: -
ONS-kode: 2A
NUTS 3: UKD3

Distrikter
Distrikter

Stor-Manchester (Greater Manchester) er et grevskap i England. Det ligger i regionen Nordvest-England, og ble opprettet i 1974. Stor-Manchester dekker et urbanisert område med Manchester som sentrum.

Det grenser mot Cheshire, Derbyshire, West Yorkshire, Lancashire og Merseyside. Grevskapet består av ti urbane distrikter (metropolitan boroughs), som er de facto enhetlige myndigheter. De fleste av distriktene har vokst sammen med Manchester, men noen, som Wigan og Bury er klart atskilt.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Fra det ble opprettet i 1974, ble grevskapet styrt av et grevskapsråd. Dette ble avskaffet i 1986, og det meste av makten ble fordelt på de forskjellige distriktsrådene. Det finnes fortsatt flere felles tjenester for hele Stor-Manchester, som kollektivtransport, brannvesen, politi, renovasjon og sivilforsvar. Disse tjenestene kontrolleres av fellesråd med representanter fra alle distrikter.

Distriktene eier i fellesskap Manchester Airport Group, som driver Manchester lufthavn og flere andre lufthavner i Storbritannia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før 1974 var området delt mellom Cheshire og Lancashire. Det var allikevel en oppfatning av at dette var et eget område, og det ble gjerne kalt «SELNEC», for «South East Lancashire North East Cheshire». Mindre områder fra West Riding of Yorkshire og Derbyshire ble innlemmet i Stor-Manchester.

I Redcliffe-Maudrapporten fra 1969 ble det foreslått at SELNEC skulle opprettes som et eget grevskap, med et større område enn det fikk da det faktisk ble opprettet. Stor-Manchester fikk flere fellesorganer, som f.eks. et selskap som drev kollektivtransporten i hele grevskapet. Selv om rapporten ble forkastet etter at Det konservative parti kom til makten i 1970, aksepterte den nye regjeringen prinsippet om et grevskap med Manchester som kjerneområde, og med noen endringer fra planens utkast ble det så opprettet.