Hopp til innhold

Gray’s Anatomy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En illustrasjon fra 1918-utgaven.
En illustrasjon fra 1918-utgaven.

Henry Gray's Anatomy of the Human Body, allment kjent som Gray's Anatomy, er en lærebok i anatomi, som er bredt akseptert som et klassisk arbeide innenfor menneskets anatomi. Boken ble første gang publisert undert tittelen Gray's Anatomy: Descriptive and Surgical i Storbritannia i 1858, og påfølgende år i USA. Bokens britiske forfatter døde etter publiseringen av den andre utgaven i 1860 i en alder av 34 år, men verket er blitt videreutviklet av andre, og 24. november 2004 utkom den 39. britiske utgaven.

Opprinnelsen til Gray's Anatomy[rediger | rediger kilde]

Den engelske anatomen Henry Gray ble født i 1825 eller 1827. Han studerte forsterutviklingen av de endokrine kjertler og milten, og i 1853 ble han utnevnt til Lecturer on Anatomy ved St. George's Hospital Medical School i London. I 1855 henvendte han seg til sin kollega Dr Henry Vandyke Carter med idéen om å lage en lærebok i anatomi for medisinstudenter. Gray døde ung i 1861, tre år etter å ha publisert førsteutgaven av "Anatomy Descriptive and Surgical", som generasjoner av studenter har omdøpt til "Gray's Anatomy".

Britiske og amerikanske utgaver[rediger | rediger kilde]

Mellom 1860 og 1880 ble læreboka utgitt i syv utgaver i Storbritannia, og den 9.utgaven kom i 1880. Det har blitt utgitt forskjellige utgaver av verket i USA og i Storbritannia. Sammenligning av de forskjellige utgavene har vært årsak til betydelig forvirring særlig for de som var ute etter spesielle utgaver.

Seneste utgaver[rediger | rediger kilde]

Den 39.utgaven som utkom 25. november 2004 i Storbritannia og 24. november 2004 i USA., er også tilgjengelig på CD-ROM. Forlaget Churchill Livingstone utgir læreboka i Storbritannia mens C.V. Mosby (Churchill Livingstone in the U.S.) utgir den i New York. Nå er bøkene nesten identiske, men med enkelte forskjeller på grunn av forskjell i engelsk og amerikansk medisinsk terminologi.

Det er også utgitt en studentutgave i 2004 som er fullstendig omskrevet og kun deler navnet med den fullstendige teksten.

På internett kan man finne tallrike tilbud på 1901 utgaven av verket i nylig trykkede versjoner. De kan ha en interesse som kunst, men de egner seg dårligere som anatomisk detaljert beskrivelse.

Henry Gray skrev den første utgaven med sikte på studenter og leger, spesielt kirurger. Siden verket etterhvert er blitt en klassiker og sannsynligvis den mest anerkjente boka i Anatomi på engelsk, har senere redaktører brukt store ressurser for å bevare bokas prestisje. Strategien for å oppnå dette har vært at all relevant og tilgjengelig kunnskap om anatomi i samtiden burde finnes i hver nye utgave. Susan Standring, som leder Institutt for anatomi ved King's College London er sjefredaktør av den siste utgaven.

På 1900-tallet foregikk en eksplosiv utvikling av tilgjengelig medisinsk kunnskap. Dette førte til en voldsom økning av bokas størrelse som overført sett kunne bryte sammen på grunn av egen vekt. Fra den 35. utgaven er det forsøkt å redusere størrelsen noe for å gjøre boka egnet for studenter. Likevel inneholdt den 38. utgaven 2092 sider i et stort format. Da vil boka fungere som et stort oppslagsverk, og den blir beskrevet som anatomiens bibel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata