Graves’ sykdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Graves' sykdom
Område(r)Endokrinologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeE05.0
ICD-9-kode242.0
OMIM275000
MedlinePlus000358
eMedicinemed/929  ped/899
Den britiske film- og TV-komikeren Marty Feldman (1935–1984) led av Graves' sykdom. Den gav ham blant annet et karakteristisk utseende med utstående øyne.

Graves' sykdom (også kalt tyroidea oftalmopati) regnes som en autoimmun sykdom, men man forstår ikke etiologien nøyaktig. Sykdommen gir akkumulering av ekstracellulære proteiner i orbitas innhold og varierende grad av fibrose av de ekstraokulære musklene. Det kan gi utstående øyne.

Sykdommen kommer vanligvis sammen med sykdom i skjoldbruskkjertelen. Det er ofte en forstørret skjoldbruskkjertel. Den kan da bli overaktiv, med tilhørende symptomer på høyt stoffskifte som høy puls, muskelsvekkelse, søvnforstyrrelser og irritabilitet. Også andre deler av kroppen kan påvirkes, så som hud, hjerte, sirkulasjon og nervesystem. Dersom kjertelen fortsetter å vokse kan det gi struma.

Sykdommen rammer flere kvinner enn menn, og utløses i blant i forbindelse med svangerskap og fødsel. Den viser klare arvelige trekk; om en tvilling får Graves' sykdom, er det 30% sannsynlighet for at også den andre tvillingen vil utvikle sykdommen. Røyking øker risikoen for å utvikle øyekomplikasjonene, men ikke påvirkningen av skjoldbruskkjertlen [trenger referanse].