Grassington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grassington
Grassington
Hovedgaten i Grassington
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Craven
Admin. grevskap:North Yorkshire
Seremon. grevskap:North Yorkshire
StatusBy (town)
Befolkning1 126 (2011)

Grassington
54°4′16″N 1°59′53″W

Grassington er en markedsby og verdslig sogn i distriktet Craven i området Wharfedale, beliggende i det seremonielle grevskapet North Yorkshire, England. Byen ligger i et kalksteinslandskap omkring halvannen mil fra klosteret Bolton Abbey, i nasjonalparken Yorkshire Dales. Lokalt kalles stedet også Gurston eller G-Town. I henhold til folketellingen i 2011 har byen og sognet en befolkning på 1126 innbyggere.[1]

I 1282 fikk stedet et markedscharter, hvilket i praksis betyr at det fikk status som by (town). Markedet ble holdt regelmessig inntil omkring 1860.

På begynnelsen av 1600-tallet ble blygruver en viktig næringsvei i området. Med åpningen av Yorkshire Dales Railway i 1901 fikk Grassington et oppsving, da mange besøkende begynte å komme dit. En del slo seg ned der, og tok arbeid i Skipton eller i kalksteinsbruddene.

Grassington er viktigste bosetning og turistsentrum i øvre del av Wharfedale. Nasjonalparkens informasjonssenter for området ligger på Hebden Road.

Omkring fem kilometer nord for landsbyen, ved Kilnsey, er det et overheng slipt ut av en isbre, Kilnsey Crag. I Lower Grass Wood, omkring to kilometer utenfor Grassington, finner man et område med oldtidsskog, hvor det er rester etter et fort fra jernalderen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Town population 2011», Neighbourhood Satistics. Office for National Statistics

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Grassington – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons