Granmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Granmåler
Nomenklatur
Malacodea regelaria
Tengström, 1869
Populærnavn
granmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektMalacodea
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: gammel granskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Granmåler (Malacodea regelaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne sjeldne arten, som har kortvingede hunner, er kjent fra 13 lokaliteter i det østlige Norge. Arten er avhengig av gammel granskog og er truet av moderne skogbruk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (hannens vingespenn 25 – 31 mm), slank, lysgrå måler. Hunnen har sterkt reduserte vinger og kan ikke fly. Hannen er ensfarget lysgrå uten slående fargetegninger. Vingene, som er store i forhold til kroppen, er spinkle og ganske tynt skjellkledte, slik at de er delvis gjennomsiktige. Larven er naken, brun med hvite lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er avhengig av gammel granskog, og larvene lever på bar av gran (Picea abies). Biotopen er gammel granskog med lang kontinuitet. Moderne skogbruk kan være en trussel for denne arten ved at gjenværende områder av gammel granskog blir fragmentert slik at denne lite mobile arten (hunnene kan ikke fly) vanskelig kan spre seg mellom dem. Hannene flyr i april.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er kjent fra Skandinavia, det nordlige Russland og Nord-Asia. I Norge er granmåleren funnet på i overkant av 20 lokaliteter fra Iveland i Agder i sør til Rana i Nordland i nord. De fleste funnene er gjort på det sentrale Østlandet.[2]

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Arten trues av moderne skogbruk, fordi flatehogst reduserer og fragmenterer artens levesteder. Hunnen er vingeløs, og det gjør at arten har vanskelig for å spre seg, for eksempel tvers over en hogstflate. Det er konstatert at den er i tilbakegang i Sverige. Arten rødlistes som sårbar VU i 2021.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. februar 2022. Besøkt 15. februar 2022. 
  2. ^ a b c Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av granmåler Malacodea regelaria som EN→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]