Granbuemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Granbuemåler
Nomenklatur
Macaria signaria (Semiothisa signaria)
Hübner, 1809
Populærnavn
granbuemåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektMacaria
Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: Europa, Nord-Amerika

Granbuemåler (Macaria signaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den forekommer på Sør- og Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 30 mm), slank, gråspraglete måler. I motsetning til noen andre buemålere har den ikke noen innbuktning bak spissen på forvingen. Forvingens fremkant har fire mørke flekker, den ytterste av dem er større og mørkere enn de andre. Rett under denne flekken er det en mørk, firkantet flekk. Fra de andre tre flekkene går det utydelige, mørke tverrbånd til vingens bakkant. Bakvingen har bakhjørnet vinkelaktig markert, men ikke trukket ut til en spiss.

Larven er vanligvis grønn med lyse lengdestriper, men det finnes også en mørk variant.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til granskog, og larvene lever på gran og beslektede bartrær, ofte på "eksotiske" arter som Douglasgran og hemlokk. De voksne målerne flyr om natten i mai – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Granbuemåleren lever i det meste av den palearktiske sone fra Europa østover til Japan. Den finnes også i Nord-Amerika fra Britisk Columbia sørover til California og østover til Newfoundland. I Norge finnes den på Sørlandet og Østlandet, med vestgrense i Vest-Agder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]