Grado

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grado

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Friuli-Venezia Giulia
Provinsente di decentramento regionale di Gorizia
StatusKommune
InnbyggernavnGradesi
Postnummer34073
Retningsnummer0431
Areal111,33 km²[1]
Befolkning7 658[2] (2023)
Bef.tetthet68,79 innb./km²
Høyde o.h.2 meter
ISTAT-nummer031009
Kart
Grado
45°41′00″N 13°24′00″Ø

Grado (lokal venetiansk dialekt: Gravo, friulisk: Grau, slovensk: Gradež) er en by i det nordøstlige Italia i regionen Friuli-Venezia Giulia. Byen ligger på en halvøy i Adriaterhavet mellom Venezia og Trieste. Grado har et areal på 114 km² og en befolkning på 8.691.

Byen var opprinnelig en fiskerby, men er nå vesentlig et feriested.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Romertiden var byen kjent som ad Aquae Gradatae og var den første havnen for båter som skulle reise opp over Natissa-elven (Natisone) på vei opp mot Aquileia.

På grunn av nærheten til Aquileia, flyktet mange hit i de siste årene av Vestromerriket, da dette var et mer beskyttet område for invasjoner fra øst. I 452 oppholdt biskopen av Aquileia, Nicetas, seg her en kort periode, og på denne tiden ble den første katedralen i byen påbegynt. Grado var da hovedhavnen for patriarkatets flåte.

I 568, etter Langobardernes invasjon, ble patriarkatet i Aquileia flyttet hit av patriarken Paulinus. Senere ble det valgt to patriarker, hvor patriarken i Grado utøvet sin jurisdiksjon langs kysten og lagunen rundt Venezia, mens den i Aquileia, senere flyttet til Cividale del Friuli, hadde sin jurisdiksjon på fastlandet. En lang disputt mellom disse fulgte og i 993 erobret patriarken i Aquileia, Popo, Grado, men han var ikke i stand til å holde på denne. Saken ble løst i 1027 da paven erklærte at patriarken i Aquileia hadde overhøyhet over hele området.

I 1451 ble patriarkatet overført til Venezia av pave Nikolas V, og Grado ble etter hvert redusert til en landsby. Byen ble plyndret av engelskmenn i 1810 og av franskmennene i 1812. Etter Napoleonskrigene ble området en del av Østerrike-Ungarn og ble ikke en del av Italia før ved fredsslutningen etter første verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

<refferences />

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.