Grønnfagerfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønnfagerfly
©Entomart.ins
©Entomart.ins
Vitenskapelig(e)
navn
:
Heliothis viriplaca
Hufnagel, 1766
Norsk(e) navn: grønnfagerfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Heliothis
Habitat: åpne områder
Utbredelse: Europa

Grønnfagerfly (Heliothis viriplaca) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 30 – 33 mm), lysbrunt nattfly med et rødlig eller grønnlig skjær. Kroppen er svært kraftig. Forvingen er lysbrun, midtfeltet mørkere, med et rødlig eller grønnlig skjær. Den har en mørk flekk på framkanten nær vingespissen. Bakvingen er hvit med en stort, brunsvart flekk i midten, noe svart bestøvning på framkanten og bredt brunsvart ytterkant med en eller to hvite flekker. Larven er rosa med hvite lengdestriper, med spredte, korte, oppstående børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer helst i åpne områder. Den er en rask flyger og kan foreta lange vandringer – de individene som er funnet i Nord-Europa er innfløyne, men etter store invasjoner kan arten etablere bestander der for noen tid. Larvene utvikler seg på blomsterhoder og frøemner av ulike urter, blant andre haukeskjegg (Crepis spp.), kløver (Trifolium spp.), smeller (Silene spp.) og blåknapp (Centaurea spp.). De kan også drepe og spise andre larver. De voksne sommerfuglene flyr i to generasjoner, i mai – august. De er aktive både om dagen og om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er funnet over det meste av Europa, men har bare faste bestander i sør. I Norge kjenner man to sikre funn, fra Nesodden i Akershus i 1914 og fra Nøtterøy i Vestfold i 1969, begge i august.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Heliothis viriplaca på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]